”Lyssna och försök förstå den andra”
När korrekt information saknas uppstår istället fördomar.
– Pappa sa alltid att man måste lära barn att äta, så att de kan leta efter mat åt sig själv. På samma sätt måste man lära människor att läsa och söka information, så att de kan bilda sig en uppfattning om saker och ting, säger Ali Saberi, 21.
Enligt Ali passar hans pappas lärdom väl in på arbetet mot rasism: när man skaffar information om saker och ting är det enklare att förstå dem. När korrekt information saknas uppstår ofta fördomar istället.Och då kan också rasism förekomma.
Ali ger ett exempel på fördomar ur sitt eget liv: han fick ofta höra klichén att finländare är kalla människor som inte pratar så mycket.
När jag lärde känna finländare upptäckte jag att de visst vill prata, men kanske inte nödvändigtvis med en gång. När man går fram och pratar med dem vill de väldigt gärna prata
Bok mot rasism för unga
Ali går i en klass inom handledande utbildning för yrkesutbildning och tänker rikta in sig på att studera till ingenjör inom produktionsekonomi. Han jobbar som inhoppare i kassan i ett varuhus i Helsingfors, och hans hobbyer är boxning och att skriva.
Han jobbar också på en bok för 7–14-åringar, genom vilken kampen mot rasism går som en röd tråd.
– I boken uttalas inte ordet rasism högt, utan den är en fiktiv berättelse, vars budskap var och en kan tolka på sitt eget sätt, säger Ali.
Också annars tycker Ali att det är onödigt att haka upp sig på upplevelser av rasism. Det finns exempel på dålig behandling och problem i mängd och massor. Det är viktigare att lyssna och försöka förstå den andra.
Stopp, jag vill höra vad hen vill säga.
Ali är med i Röda Korsets team för unga påverkare, och tillsammans med de övriga i teamet har han besökt många evenemang för att prata om invandrare. En gång kom det in en person som helt klart var ”lite snurrig”.
– En väktare var på väg att avlägsna honom från rummet, men jag sa stopp, jag vill höra vad hen vill säga.
Personen frågade Ali varför han inte åker tillbaka och bygger upp sitt eget land, varför han är här?
– Jag berättade för honom att det inte finns någon trygghet i mitt eget land. Det är det första människan behöver, först efter det kommer mat. Och efter det kommer ett hem och välbefinnande.
Ali berättar att han fick personen att lyssna på honom och tycker att redan det är en seger.
– Vi kan inte bara sitta tysta och sticka huvudet i sanden. Vi måste lyssna på varandra och lösa saker genom att prata.
Ali lyfter fram sociala medier som ett problem och det faktum att ju mer du tittar på en viss typ av innehåll, desto mer erbjuds du av det.
– Om du läser om rasism erbjuds du mer av det. Om du är dum blir du bara dummare.
Lär känna någon ny och annorlunda
Största delen av människorna vill höra till en grupp, väldigt ofta en maktgrupp. Många vågar inte lyssna på åsikter utanför åsiktskorridoren. Även om man inte är av samma åsikt.
– Och vad skulle hända om du någon gång deltog i ett nytt sammanhang? Du skulle fördomsfritt lära känna en främmande eller annorlunda människa, kastar Ali fram.
Det är också den första punkten i Röda Korsets anvisningar för att motverka rasism. Ali ögnar igenom anvisningarna.
– Jag tycker de är jättebra, tummen upp! Jag skulle dock flytta den sista punkten till nummer två. Att lyssna, utbilda och lära sig har en nyckelroll i bekämpningen av rasism.