”Det har betydelse hur du ställer olika frågor”
Jag skulle fråga om ursprung eller etnisk bakgrund först när vi har lärt känna varandra bättre.
Noorulhaq Haqiar, 21, har studerat till tandskötare vid ett yrkesinstitut i Helsingfors och är anställd som ambulerande tandskötare vid Helsingfors stad. På fritiden går han på gym och åker skridsko.
Han berömmer Röda Korsets anvisningar för att motverka rasism och önskar att folk skulle följa dem.
– Jag skulle önska att folk agerade just så här, säger Noorulhaq.
Han tycker att det är viktigt att man vågar berätta om sig själv för andra och vid behov korrigera felaktiga uppfattningar. Han önskar att framgångsrika invandrare skulle få mer synlighet i media. Också bara en negativ artikel förstör mycket.
På sin arbetsplats svarar Noorulhaq ibland på sina kollegors frågor om varifrån han kommer och hur länge han har bott i Finland. En del tycker att frågan om varifrån man kommer kan vara förolämpande, en så kallad mikroaggression.
– Jag tycker inte att det är förolämpande, eftersom mitt ansikte ser annorlunda ut än ansiktet på en person som är född i Europa, även om jag skulle bo här i hundra år. Det viktiga är hur man ställer frågan.
Fråga heller: pratar du finska?
Noorulhaq tror att frågan ”Varifrån kommer du?” kan vara irriterande för en person som är född i Finland, men vars mamma eller pappa kommer från något annat land. Personen i fråga har kanske aldrig ens besökt sina föräldrars hemland.
Noorulhaq ger rådet att hellre fråga om personen pratar finska eller hur bra finska hen pratar. Och överlag ställa frågor om ursprung eller etnisk bakgrund först när man har lärt känna varandra bättre.
Ofta finns det dock skäl att också prata med okända människor.
– Om jag stöter på rasism och om jag bara kan försöker jag lugnt ge korrekt information och rätta till missuppfattningar. Det är inte alltid lätt.
Noorulhaq är med i Röda Korsets team för unga påverkare som hjälper unga som kommit ensamma och som minderåriga till Finland.