Från svinn till vinn – sortering av butikernas matsvinn som en del av mathjälpen
Inom mathjälpen utnyttjas ätbara svinnprodukter. Sorteringen av butikernas matsvinn och vidareutdelningen av maten sköts av frivilliga.
Frivilliga inom Finlands Röda Kors sorterar ut ätbara frukter och grönsaker i affärernas matsvinn och transporterar dem vidare för utdelning till dem som behöver hjälp.
Frukter och grönsaker levereras för utdelning inom mathjälpen, men de används också vid gemensamma måltider och i olika sociala aktörers kök.
– Jag ser hur utdelningen av affärernas matsvinn hjälper en stor grupp människor i olika livssituationer, till exempel de som behöver mathjälp, rehabiliteringsklienter inom mentalvården, de som har ätstörningar samt barn, unga och äldre, säger Tarja Sipilä, som utbildar andra frivilliga i Lappland.
Inom sorteringen av matsvinn, det vill säga förhindrandet av att frukter och grönskar hamnar i soporna (så kallad HeVi-blokkaus), är målet att ta tillvara de frukter och grönsaker som är ätbara i butikernas matsvinn. I de partier av svinnprodukter som sorteras finns ibland också mjölk- och spannmålsprodukter.
– De frivilliga sorterar produkterna i butikernas lokaler, enligt de spelregler som man kommit överens om med butiken. Sorteringen ger inga extra kostnader för butiken, och dess lokaler är säkra för de frivilliga, säger Sipilä.
Att ta tillvara matsvinn är en ekologisk gärning och gör mångas kost mer mångsidig
– Att förhindra att matsvinnet hamnar i soporna är en miljö- och klimatgärning, eftersom det minskar svinnet och mängden bioavfall. Genom det har man också lyckats avsevärt öka mängden mat att dela ut inom mathjälpen och i synnerhet göra maten mer mångsidig och hälsosam, säger Sipilä.
– Alla har inte annars möjlighet att köpa frukt och grönsaker, tillägger Sipilä .
Verksamhetsmodellen utvecklades ursprungligen inom projektet Vihreä Kemi, där Sipilä arbetade tidigare. Nu har modellen överförts till och anpassats för Finlands Röda Kors, och Sipilä fortsätter att under sin pensionering delta i sorteringen som frivillig.
– Det som är speciellt med den här verksamhetsmodellen är det fungerande nätverkssamarbetet. Det gagnar många olika aktörer och via dem når man ett stort antal människor. Även samarbetet med butikerna har varit mycket bra och smidigt ur verksamhetsmodellens synvinkel. Butikerna har varit nöjda, och modellen har intresserat också på andra håll i Finland, säger Sipilä.
Tills vidare tillämpas modellen som sådan i Kemi- och Rovaniemi-området i Lappland.