08.11.2024

Fortsättning på projektet med vilket man utvecklar mathjälpsverksamheten i Finland

Fotograf: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Avsikten är att under åren 2024–2026 förtydliga arbetsfördelningen i fråga om mathjälpen, effektivera resursanvändningen samt utveckla beredskapen och myndighetssamarbetet.

I Finland finns det många hjälpbehövande som stöder sig på mathjälpen och hjälpbehovet ökar. Samtidigt finns det mindre donations- och svinnmat att dela ut. Detta gör det utmanande att erbjuda mathjälp.

Över 1 000 aktörer arrangerar just nu mathjälp, och arbetet är i huvudsak frivilligt. ​

Målet för Utvecklingsprojektet för organisationssamordningen av mathjälpen (2024–2026) är att intensifiera samarbetet mellan aktörerna inom mathjälpen och utveckla mathjälpen tillsammans med riksomfattande takorganisationer och myndigheter.  Projektet finansieras av STEA.

Avsikten är att regionala och lokala mathjälpsnätverk ska förtydliga arbetsfördelningen, effektivera resursanvändningen samt utveckla beredskapen och myndighetssamarbetet.

De organisationer som deltar i utvecklingsprojektet samlar aktuell lägesinformation med hjälp av vilken mathjälpsverksamheten kan utvecklas.

Samordningen stöder möjligheterna för aktörerna som erbjuder mathjälp att fortsätta sitt arbete

En fungerande mathjälpsverksamhet behöver en struktur som är hållbar. Syftet är att samarbetet mellan kommuner, organisationer och välfärdsområden ska bilda en helhet. ​

– Det behövs mer samarbete mellan aktörerna inom mathjälpen och myndigheterna. Det skulle till exempel vara nyttigt att öka det sociala arbetet till fots som en del av mathjälpen, säger projektets koordinator Niklas Vaalgamaa.

Syftet med samordningen är att stödja möjligheterna för aktörerna inom mathjälpen att fortsätta sitt arbete så att allas arbete stöder varandra, såväl små som större aktörer.

Kartläggningsresultat: nästan en fjärdedel av kommunerna i Finland saknar mathjälpsverksamhet

Det nuvarande projektet är en fortsättning på Utvecklingsprojektet för organisationssamordning av mathjälpen (2021–2023), som finansierats av social- och hälsovårdsministeriet (SHM). Åren 2021–2023 kartlade projektet behoven och önskemålen på mathjälpsfältet, formade en bild av mathjälpens nuläge i Finland och utvecklade samarbetet mellan de olika aktörerna.

Som grund för båda projekten används förslaget i rapporten (på finska) som SHM beställde av Socca.

Bland annat Samarbete inom mathjälpen - observationer av modellen för gemensamt arbete inom mathjälpen(2022) och Kommunkartläggningen (på finska) uppstod som ett resultat av den tidigare projektfasen.

Det framgick att nästan en fjärdedel av kommunerna i Finland saknar mathjälpsverksamhet.

Målet för det fortsatta projektet är ett riksomfattat samordnat nätverkssamarbete, informationsutbyte och utbyte av bästa praxis för att mathjälpsverksamhetens kvalitet och tillgänglighet ska kunna främjas.

Kyrkotjänsterna/ruoka-apu.fi, Sininauhaliitto, Työttömien keskusjärjestö, ViaDia, Kyrkostyrelsen, Koa ry, pingstförsamlingen, Yhteinen pöytä i Vanda, Stadin Safka, SHM, STEA, Livsmedelsverket och Institutet för hälsa och välfärd deltar i utvecklingsarbetet. Ovan nämnda aktörer bildar en utvecklingsgrupp för hållbar mathjälp som samordnas av projektet, och som sammanträder två gånger per år samt fungerar som ett samarbetsnätverk mellan takorganisationerna inom mathjälpen och myndigheterna.