Berätta om dina upplevelser av rasism – varje berättelse är viktig
Veckan mot rasism ordnas igen nästa vår. Temat under veckan mot rasism år 2025 gäller särskilt de vuxnas ansvar att ingripa i rasismen som barn och ungdomar möter.
Vi samlar nu barns och ungdomars erfarenheter av rasism för temaveckan. Känner du ett barn eller en ungdom som upplevt rasism? Eller har du själv utsatts för eller bevittnat rasism?
Rasism förekommer i många former i barns liv, både i skolan och utanför den. Rasism yttrar sig inte bara i form av rop och mobbning, utan även mer subtilt som olika attityder, fördomar och utestängande beteende.
Alla former av rasism påverkar barns och ungdomars uppväxt samt deras möjligheter att utvecklas i livet. Det är viktigt att identifiera rasism i vardagen, att vara medveten om fördomar och att aktivt vidta åtgärder för att eliminera diskriminerande praxis.
Det är viktigt att de vuxna ger barn och ungdomar trygghet och alltid ingriper i uppenbar rasism. I skolvärlden kan diskriminering också upplevas vid växelverkan med andra elever, utom synhåll för lärarnas vaksamma ögon, till exempel på raster. Det är därför viktigt att även barnen skulle ha mod att ingripa i sådana situationer och alltid berätta om dem för en vuxen.
Berätta om dina erfarenheter av rasism
För temaveckan och arbetet mot rasism samlar vi nu i samarbete med Mannerheims barnskyddsförbund (MLL) in upplevelser av rasism bland barn och ungdomar. Känner du ett barn eller en ungdom som upplevt rasism? Eller har du själv utsatts för eller bevittnat rasism?
Man kan berätta om upplevelser om rasism med en forms-blankett eller i MLL:s Nuortennetti.
Målet är att öka kunskapen och färdigheterna och uppmuntra alla att ingripa i rasism. Du kanske har upplevt rasism till exempel på lektioner eller raster i skolan, vid hobbyverksamhet, på offentliga platser, såsom bussar eller tåg, eller i sociala medier. Det kan ha hänt under den senaste tiden eller för flera år sedan, tidpunkten spelar ingen roll.
Om berättelserna publiceras, görs det alltid anonymt och utan de verkliga namnen, och det säkerställs att berättaren inte kan identifieras.
Läromedel för små och stora elever
Är det lätt att komma in i vårt gäng? Hurdant snack känns inte bra? Ingriper vi i rasism? Dessa frågor behandlas i de förnyade läromedlen Tillsammans mot rasism.
Med hjälp av dramaverkstäderna Osynlig växt samt Sara och Yusuf kan ni fördjupa er i ämnet genom en berättelse.
Ni kan använda er av läromedlen under veckan mot rasism eller när som helst när det finns behov av att diskutera ämnet i klassen. Alla läromedel som lämpar sig för temaveckan finns här.