En person i röd tröja håller en broschyr med en bild av två leende personer i Röda Korsets frivilligvästar. I bakgrunden syns suddiga bilder av andra Röda Korset-medarbetare.

Finlands Röda Kors kommunikation med bilder

Fotograf: Lassi Häkkinen / Suomen Punainen Risti

I Finlands Röda Kors kommunikation används många olika slags bildmaterial. På denna sida finns anvisningar som hjälper dig att skapa en bildsamling och använda den på ett enhetligt sätt.

Vårt mål är att skapa en bild av en värld där vi försvarar humanitet, människovärde och likabehandling. Vi utvecklar vår bildframställning kontinuerligt med hjälp av respons och mätningar. Sätten att berätta genom bilder utvecklas kontinuerligt och anvisningarna uppdateras vid behov.

Dessa anvisningar fokuserar på fotografier och illustrationer, men samma principer kan tillämpas även vid produktion och användning av rörlig bild.

Obs! Bildsamlingar för kampanjer kan avvika från riktlinjerna i denna anvisning.
Exempelbilderna tillhör Finlands Röda Kors om inget annat anges.

Varje bildelement formar uppfattningen om Röda Korset. Vi vill visa att vi är en omedelbar, trygg och kunnig organisation, som finns med i vardagen, men vid behov agerar vi snabbt. Vi möter modigt människor också i utmanande situationer.

Liksom i vårt arbete har människorna huvudrollen i våra bilder. Vi beskriver människors relation till varandra och synliggör betydelsen av möten. Vi framställer alla människor som lika värdefulla och kapabla. Vi visar att vem som helst kan behöva hjälp eller vara till hjälp. Vi lyfter aktivt fram mångfald.

Ett kollage med många bilder som beskriver Röda Korsets verksamhet. På sidan av bilden finns texten "Omedelbar, trygg, kunnig, snabb att agera".

I våra bilder syns mångfalden i vår verksamhet: biståndsverksamhet, organisationsverksamhet, frivillighet samt kriser och katastrofer. Vid planeringen och valet av bilder beaktas olika målgrupper: frivilliga, understödjare, samarbetspartner och medier. Genom bilderna berättar vi också om vardagen och samhälleliga fenomen samt stöder människornas förmåga och vilja att hjälpa sig själva och andra. I vissa situationer informerar vi den så kallade stora allmänheten. Då ägnas särskild uppmärksamhet åt tillgänglighet och en ändamålsenlig ton i bildsamlingen.

Ett kollage med många bilder som beskriver Röda Korsets verksamhet. Mitt på bilden finns texten " Mångsidig verksamhet, organisationsverksamhet, frivillighet, kriser och katastrofer, biståndsverksamhet”.

Vi vill visa världen sådan som den är. Målet är en naturlig, fräsch och modern bildsamling med rörelse.

Rörelse
Vi stärker uppfattningen om vår organisation som en effektiv och handlingskraftig aktör genom att skapa rörelse i bilderna med hjälp av komposition, beskärning och bildvinkel.

Stil
Bilderna följer en dokumentär stil. I bildsamlingar för kampanjer kan stilen även vara abstrakt.

Belysning
Vi utnyttjar naturligt ljus i så hög grad som möjligt. Under de mörka årstiderna och inomhus belyser vi tillräckligt för att få ett fräscht resultat, men på ett så naturligt sätt som möjligt. Vi undviker filter, kraftiga skuggor, siluetter, blixt och efterbehandling förutom när det gäller toner.

Komposition
På bilderna är vi nära människan eller föremålet för bilden. Bilderna har ett tydligt fokus, och vi utnyttjar skärpedjupet för att framhäva det. Vi undviker överblicksbilder. Inte heller på bilderna ställer vi oss ovanför någon.

Färger
Målet är att återge färger på ett naturligt sätt. Den röda färgen beaktas i den mån det är möjligt i kläder, omgivning och rekvisita. Den röda färgen är dock inte huvudsaken, utan en krydda som används när det är naturligt.

Den första bilden visar en leende rödakorsfrivillig utomhus. På den andra bilden är leende rödakorsfrivilliga ute med äldre personer i cykelrikshor.
Diagonal komposition och oskärpa bakom föremålet för bilden ger bilden rörelse. Fotograf: Leena Koskela och Teemu Ullgrén
På den första bilden sätter leende människor i Röda Korsets kläder upp ett tält i soligt väder. På den andra bilden övar fem personer sig på att lägga förband inomhus
En oskarp bakgrund framhäver människorna i förgrunden. Även om det finns flera personer på en bild, kan bildens huvudtema tydligt framhävas med hjälp av kort skärpedjup. Fotograf: Aino Salmi och Marjaana Malkamäki
På den vänstra bilden håller en person en broschyr i handen och en annan person skrattar. På den högra bilden åker en leende mor och ett barn pulka i ett vintrigt landskap.
Genom en snäv beskärning kommer man närmare människorna på bilden och stämningen i situationen. Den röda färgen utnyttjas i detaljer, och vi strävar efter ett naturligt slutresultat. Fotograf: Suvi Elo och Joonas Brandt
Den första bilden visar flera allvarliga äldre personer och frivilliga i dunkel belysning. På den andra bilden går tre av Röda Korsets första hjälpen-jourhavande utomhus med ryggen mot kameran. På den tredje bilden samlar en bössinsamlare in medel till Röda Korset i ett folkvimmel.
Fotografering inomhus under den mörka årstiden kräver särskild omsorg när man planerar belysningen. Om vi blir fotograferade bakifrån verkar vi distanserade. I bilder som är för allmänna blir budskapet otydligt. Fotograf: Tiina Parkkinen, Teemu Ullgrén och Mari Vehkalahti

 

Ett kollage med flera bilder om Röda Korsets verksamhet. Texten lyder "Samhällsnivå, varumärkesnivå, reportagenivå”.


Samhällsnivå

Med bilder på samhällsnivå rapporterar vi om organisationens lokala verksamhet. De används i lokala material och medier, såsom avdelningsbroschyrer och sociala mediekanaler. Bilderna visar mångsidig verksamhet och många slags lokala samhällen. Bilderna produceras av lokala medarbetare och frivilliga samt yrkesfotografer lokalt. Centralbyrån stöder bildproduktionen.

Varumärkesnivå
Syftet med bilder på varumärkesnivå är att locka folk till verksamheten samt synlighet. Bilderna förbättrar organisationens varumärkesröst. Bilderna visar en mångsidig verksamhet, samhälleliga fenomen och vardagen. Genom bilderna stöds även människornas förmåga och vilja att hjälpa sig själva. Bilderna produceras av utvalda yrkesfotografer.

Reportagenivå
Med bilder på reportagenivå rapporterar vi om den globala verksamheten. Bilderna är journalistisk dokumentering. De fokuserar på substans och information. Bilderna visar vår verksamhet i kris- och katastrofområden samt våra utvecklingssamarbetsprojekt. Stilen i bilderna är varierande, till och med rå, men de produceras alltid på ett ansvarsfullt sätt. Bilderna produceras av utbildade yrkesfotografer i ett fotografnätverk. Vi använder oss också av den internationella rödakorsrörelsens bilder, inklusive Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefederationen (IFRC), Internationella Rödakorskommittén (ICRC) och Röda Korsets nationella föreningar.

Vi vill berätta om hjälpen vi ger och hoppet vårt arbete för med sig. Vi arbetar med personer i utsatt ställning och det kräver särskild uppmärksamhet vid planeringen och användningen av bilder.

Bildsamlingarna för biståndsarbetet i Finland och internationellt skiljer sig åt till sitt innehåll, men i bägge fallen följer vi samma principer:

  • Vi respekterar vars och ens människovärde. Vi iakttar do no harm-principen, det vill säga säkerställer att vi genom vårt välmenande agerande inte ens i misstag skadar människor i utsatt ställning. Den överstiger de kommunikationsmässiga, medelanskaffningsmässiga och övriga behoven.
  • Mångfald är ett standardvärde för oss och vi utmanar stereotypier. Vi framställer alla som likvärdiga aktörer.
  • Vi visar hela bilden. Vi utesluter inte något som är väsentligt för en person eller hens situation och som kan ändra betraktarens tolkning.
  • Medvetet samtycke. Vi skyddar integriteten för alla som syns på bilderna på det sätt som de själva önskar. Vi stärker rösten för vars och ens historia.
  • Vår verksamhet baserar sig på information. Vi arbetar utifrån den bästa informationen och förståelsen som är aktuell för stunden.
  • Vi tar hand om alla parters säkerhet. Vår verksamhet får inte utsätta någon för fara.
På den första bilden bär leende kvinnor hinkar på sina huvuden i ett afrikanskt landskap. På den andra bilden fyller de hinkarna i en bäck.
Vi visar att människor med vår hjälp kan hjälpa sig själva. Inte heller på bilderna ställer vi oss ovanför någon. Fotograf: Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors
Den första bilden visar en mor och ett litet barn, som gråter och är inlindat i en nödfilt. En rödakorsfrivillig står bredvid och tröstar barnet. Den andra bilden visar en gummibåt på en strand och ett stort antal invandrare som räddats ur havet samt rödakorsfrivilliga som hjälper dem.
Vi visar de hjälpbehövande som individer. Vi undviker att visa dem som behöver hjälp endast som en grupp. Fotograf: Jarkko Mikkonen
På den första bilden räcker en leende rödakorsfrivillig ett kokkärl till en hjälpmottagare bredvid ett fältkök. Den andra bilden är en närbild av en hand som håller i en sked samt en gröttallrik, kaffe och bröd.
Vi beskriver människors relation till varandra och synliggör betydelsen av möten. Fotograf: Joonas Brandt och Suvi Elo

Vårt arbete är förknippat med ämnen och befolkningsgrupper som kräver särskild uppmärksamhet när de dokumenteras med bilder.

I bildsamlingen försöker vi hitta ett uttryck som signalerar om sakkunnig hjälp och medkännande stöd, men undviker klichéer. Vi visar var och en som en individ, men möjliggör vid behov anonymitet.

Den första bilden är en närbild av en människa. Den andra bilden visar en siluett av en människa framför ett fönster.
En särskilt snäv beskärning möjliggör anonymitet även i ansiktsbilder. Vi undviker siluetter. Fotograf: Joonas Brandt och Jussi Partanen
Den första bilden är en närbild av händer och kaffekoppar. Två personer tröstar en tredje. På den andra bilden står en rödakorsfrivillig och en hjälpmottagare i en dörröppning. På bilden syns inga ansikten.
Valet av bildvinkel bidrar till att bevara anonymiteten. Vi undviker siluetter. Fotograf: Joonas Brandt och Jussi Partanen
På den första bilden sitter en rödakorsfrivillig och en hjälpare bredvid en sovande hjälpbehövande som ligger på sidan. På den andra bilden sitter en äldre, mager person med en hand över ansiktet och ser bedrövad ut.
Vi fotograferar möten och hjälp. Fotograf: Marjaana Malkamäki och Ben Hershey / Unsplash

Vi bemöter och fotograferar barn på samma sätt runt om i världen. Att fotografera barn eller använda bilder av barn kräver särskilt övervägande. Vår uppgift är framför allt att skydda barn, men också att berätta om händelser och fenomen som påverkar deras liv. Liksom vuxna framställs barn som kompetenta aktörer i sitt eget liv.

På den första bilden sitter ett barn mellan sina leende föräldrar. Den andra bilden är en närbild av ett allvarligt barn.
Vi visar hela bilden och konsekvenserna av händelser eller fenomen som påverkar barnens liv. Fotograf: Saara Mansikkamäki
Den första bilden visar en leende person med ett nyfött barn i famnen. På den andra bilden tittar ett allvarligt barn uppåt.
Vi visar att barnen får hjälp också mitt i katastrofer. Vi undviker bilder som framhäver barns hjälplöshet och ställning som offer för omständigheterna. Barnets nedre del ska alltid vara klädd. Fotograf: Saara Mansikkamäki och Niklas Meltio
På den första bilden diskuterar en rödakorsfrivillig med ett barn på en soffa. På den andra bilden ligger ett ensamt barn i fosterställning i ett mörkt rum.
Ställningar och beskärning gör det möjligt att fotografera samtidigt som anonymiteten bevaras. Vi undviker arrangemang som uttrycker ensamhet och förtvivlan.

I bildsamlingen för kriser, katastrofer och konflikter ser vi till att de som syns på bilderna får den hjälp de behöver. Vi visar att vi agerar snabbt och är på plats bland människorna för att hjälpa. Tonen i bilderna är allvarlig, lugnande och hoppingivande.

Vid internationella kriser stärker förekomsten av en frivillig eller en medarbetare från rödakorsrörelsen i bilderna budskapet om rörelsens verksamhet i det berörda området. I de flesta bilderna, liksom också på plats, har de lokala medarbetarna och frivilliga huvudrollen.

Alla hjälpmottagare som förekommer på bilderna har ett ansikte, ett namn och en berättelse, om inte presentationen av dem utsätter dem för fara eller orsakar skada.

På den första bilden matar en biståndsarbetare från Röda Korset ett nyfött barn med en nappflaska. Den andra bilden visar en leende mor med ett litet barn i famnen.
Vi visar att under kriser får också de allra minsta sakkunnig hjälp. Vid kriser är det bra att en vuxen finns med på bilderna tillsammans med barnen. Vi visar att barn inte lämnas ensamma. Fotograf: Saara Mansikkamäki och Marko Kokic / IFRC
På bilderna hjälper en rödakorsfrivillig hjälpmottagare genom att ge dem vattenflaskor och matkassar.
När kameran riktas mot hjälparen har hjälpmottagaren möjlighet till anonymitet. Fotograf: Teemu Ullgrén ja Anette Selmer-Andresen / IFRC
På den första bilden tröstar en frivillig från Röda Halvmånen en hjälpmottagare mitt bland rasade byggnader i ett jordbävningsområde. På den andra bilden kramar en frivillig från Röda Halvmånen en äldre, leende person i ett område med evakueringstält.
Det är bra att möten syns på bilderna, även om personerna befinner sig med ryggen mot kameran. Bemötande och psykiskt stöd står i fokus för vårt biståndsarbete. Fotograf: Victor Berezkin / IFRC och Turkiska Röda Halvmånen
Rokia står och ler mot kameran, i bakgrunden syns en medarbetare vid Röda Korset i sin arbetsdräkt.
Exempel på en hjälpmottagares berättelse: 11-åriga Rokia tvingades fly från Syrien med sin familj för 14 månader sedan. Hon talar arabiska, farsi, engelska och spanska samt har för avsikt att lära sig grekiska, även om hon inte kan delta i skolans lektioner. Hon är en entusiastisk elev, som drömmer om att tala alla världens språk för att kunna kommunicera med alla människor! Roki skulle vilja flytta till Tyskland, där hennes två bröder bor. Kara Tepe, Lesbos, Grekland, december 2020. Kara Tepe, Lesbos, Grekland, december 2020. Fotograf: Georgia Trismpioti / IFRC

 

 

 

En omsorgsfullt planerad och genomförd illustration gör kommunikationen och uttrycket med bilder mångsidiga. Illustrationer gör det också möjligt att behandla svåra och abstrakta ämnen på ett enkelt, lättillgängligt och begripligt sätt.

Enheten för kommunikationstjänster hjälper till med att producera illustrationer. Kontakt: aineistot@rodakorset.fi.

Bilder från organisationens illustrationsböcker samt illustrationselement för kampanjen Veckan mot rasism 2024–2026.

Bilder kan skaffas på många olika sätt: genom att ladda ner dem från Röda Korsets materialbank, fotografera, beställa bilder av en fotograf eller utnyttja gratis bildbanker. För att säkerställa bildernas kvalitet och skydda upphovsrätten rekommenderar vi att du i organisationens kommunikation använder bilder som finns i Röda Korsets materialbank.

Att kopiera eller använda bilder utan tillstånd kan bryta mot upphovsrätten. Om bilder används i ett sammanhang som avviker från det ursprungliga ändamålet kan personerna på bilderna också hamna i ett ofördelaktigt ljus.

Uppgifter om fotografen ska anges på bilden eller omedelbart intill den.

Bildsamlingen i materialbanken stöder målen för vår verksamhet, kommunikation och medelanskaffning. Bilder om andra ämnen kan fås i olika bildbanker, till exempel bildbankerna Unsplash eller Pixabay, som erbjuder gratis bilder. Observera riktlinjerna för bildanvändning också när du väljer och använder bilder från bildbanker.

Enheten för kommunikationstjänster hjälper till med användningen och produktionen av bilder och illustrationer: aineistot@rodakorset.fi.

Röda Korsets visuella utseende
Röda Korsets visuella utseende
Röda Korsets varumärkesbok
Röda Korsets varumärkesbok