Finlands Röda Kors kommunikation med bilder
I Finlands Röda Kors kommunikation används många olika slags bildmaterial. På denna sida finns anvisningar som hjälper dig att skapa en bildsamling och använda den på ett enhetligt sätt.
Vårt mål är att skapa en bild av en värld där vi försvarar humanitet, människovärde och likabehandling. Vi utvecklar vår bildframställning kontinuerligt med hjälp av respons och mätningar. Sätten att berätta genom bilder utvecklas kontinuerligt och anvisningarna uppdateras vid behov.
Dessa anvisningar fokuserar på fotografier och illustrationer, men samma principer kan tillämpas även vid produktion och användning av rörlig bild.
Obs! Bildsamlingar för kampanjer kan avvika från riktlinjerna i denna anvisning.
Exempelbilderna tillhör Finlands Röda Kors om inget annat anges.
Varje bildelement formar uppfattningen om Röda Korset. Vi vill visa att vi är en omedelbar, trygg och kunnig organisation, som finns med i vardagen, men vid behov agerar vi snabbt. Vi möter modigt människor också i utmanande situationer.
Liksom i vårt arbete har människorna huvudrollen i våra bilder. Vi beskriver människors relation till varandra och synliggör betydelsen av möten. Vi framställer alla människor som lika värdefulla och kapabla. Vi visar att vem som helst kan behöva hjälp eller vara till hjälp. Vi lyfter aktivt fram mångfald.
I våra bilder syns mångfalden i vår verksamhet: biståndsverksamhet, organisationsverksamhet, frivillighet samt kriser och katastrofer. Vid planeringen och valet av bilder beaktas olika målgrupper: frivilliga, understödjare, samarbetspartner och medier. Genom bilderna berättar vi också om vardagen och samhälleliga fenomen samt stöder människornas förmåga och vilja att hjälpa sig själva och andra. I vissa situationer informerar vi den så kallade stora allmänheten. Då ägnas särskild uppmärksamhet åt tillgänglighet och en ändamålsenlig ton i bildsamlingen.
Vi vill visa världen sådan som den är. Målet är en naturlig, fräsch och modern bildsamling med rörelse.
Rörelse
Vi stärker uppfattningen om vår organisation som en effektiv och handlingskraftig aktör genom att skapa rörelse i bilderna med hjälp av komposition, beskärning och bildvinkel.
Stil
Bilderna följer en dokumentär stil. I bildsamlingar för kampanjer kan stilen även vara abstrakt.
Belysning
Vi utnyttjar naturligt ljus i så hög grad som möjligt. Under de mörka årstiderna och inomhus belyser vi tillräckligt för att få ett fräscht resultat, men på ett så naturligt sätt som möjligt. Vi undviker filter, kraftiga skuggor, siluetter, blixt och efterbehandling förutom när det gäller toner.
Komposition
På bilderna är vi nära människan eller föremålet för bilden. Bilderna har ett tydligt fokus, och vi utnyttjar skärpedjupet för att framhäva det. Vi undviker överblicksbilder. Inte heller på bilderna ställer vi oss ovanför någon.
Färger
Målet är att återge färger på ett naturligt sätt. Den röda färgen beaktas i den mån det är möjligt i kläder, omgivning och rekvisita. Den röda färgen är dock inte huvudsaken, utan en krydda som används när det är naturligt.
Samhällsnivå
Med bilder på samhällsnivå rapporterar vi om organisationens lokala verksamhet. De används i lokala material och medier, såsom avdelningsbroschyrer och sociala mediekanaler. Bilderna visar mångsidig verksamhet och många slags lokala samhällen. Bilderna produceras av lokala medarbetare och frivilliga samt yrkesfotografer lokalt. Centralbyrån stöder bildproduktionen.
Varumärkesnivå
Syftet med bilder på varumärkesnivå är att locka folk till verksamheten samt synlighet. Bilderna förbättrar organisationens varumärkesröst. Bilderna visar en mångsidig verksamhet, samhälleliga fenomen och vardagen. Genom bilderna stöds även människornas förmåga och vilja att hjälpa sig själva. Bilderna produceras av utvalda yrkesfotografer.
Reportagenivå
Med bilder på reportagenivå rapporterar vi om den globala verksamheten. Bilderna är journalistisk dokumentering. De fokuserar på substans och information. Bilderna visar vår verksamhet i kris- och katastrofområden samt våra utvecklingssamarbetsprojekt. Stilen i bilderna är varierande, till och med rå, men de produceras alltid på ett ansvarsfullt sätt. Bilderna produceras av utbildade yrkesfotografer i ett fotografnätverk. Vi använder oss också av den internationella rödakorsrörelsens bilder, inklusive Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefederationen (IFRC), Internationella Rödakorskommittén (ICRC) och Röda Korsets nationella föreningar.
Vi vill berätta om hjälpen vi ger och hoppet vårt arbete för med sig. Vi arbetar med personer i utsatt ställning och det kräver särskild uppmärksamhet vid planeringen och användningen av bilder.
Bildsamlingarna för biståndsarbetet i Finland och internationellt skiljer sig åt till sitt innehåll, men i bägge fallen följer vi samma principer:
- Vi respekterar vars och ens människovärde. Vi iakttar do no harm-principen, det vill säga säkerställer att vi genom vårt välmenande agerande inte ens i misstag skadar människor i utsatt ställning. Den överstiger de kommunikationsmässiga, medelanskaffningsmässiga och övriga behoven.
- Mångfald är ett standardvärde för oss och vi utmanar stereotypier. Vi framställer alla som likvärdiga aktörer.
- Vi visar hela bilden. Vi utesluter inte något som är väsentligt för en person eller hens situation och som kan ändra betraktarens tolkning.
- Medvetet samtycke. Vi skyddar integriteten för alla som syns på bilderna på det sätt som de själva önskar. Vi stärker rösten för vars och ens historia.
- Vår verksamhet baserar sig på information. Vi arbetar utifrån den bästa informationen och förståelsen som är aktuell för stunden.
- Vi tar hand om alla parters säkerhet. Vår verksamhet får inte utsätta någon för fara.
Vårt arbete är förknippat med ämnen och befolkningsgrupper som kräver särskild uppmärksamhet när de dokumenteras med bilder.
I bildsamlingen försöker vi hitta ett uttryck som signalerar om sakkunnig hjälp och medkännande stöd, men undviker klichéer. Vi visar var och en som en individ, men möjliggör vid behov anonymitet.
Vi bemöter och fotograferar barn på samma sätt runt om i världen. Att fotografera barn eller använda bilder av barn kräver särskilt övervägande. Vår uppgift är framför allt att skydda barn, men också att berätta om händelser och fenomen som påverkar deras liv. Liksom vuxna framställs barn som kompetenta aktörer i sitt eget liv.
I bildsamlingen för kriser, katastrofer och konflikter ser vi till att de som syns på bilderna får den hjälp de behöver. Vi visar att vi agerar snabbt och är på plats bland människorna för att hjälpa. Tonen i bilderna är allvarlig, lugnande och hoppingivande.
Vid internationella kriser stärker förekomsten av en frivillig eller en medarbetare från rödakorsrörelsen i bilderna budskapet om rörelsens verksamhet i det berörda området. I de flesta bilderna, liksom också på plats, har de lokala medarbetarna och frivilliga huvudrollen.
Alla hjälpmottagare som förekommer på bilderna har ett ansikte, ett namn och en berättelse, om inte presentationen av dem utsätter dem för fara eller orsakar skada.
En omsorgsfullt planerad och genomförd illustration gör kommunikationen och uttrycket med bilder mångsidiga. Illustrationer gör det också möjligt att behandla svåra och abstrakta ämnen på ett enkelt, lättillgängligt och begripligt sätt.
Enheten för kommunikationstjänster hjälper till med att producera illustrationer. Kontakt: aineistot@rodakorset.fi.
Bilder kan skaffas på många olika sätt: genom att ladda ner dem från Röda Korsets materialbank, fotografera, beställa bilder av en fotograf eller utnyttja gratis bildbanker. För att säkerställa bildernas kvalitet och skydda upphovsrätten rekommenderar vi att du i organisationens kommunikation använder bilder som finns i Röda Korsets materialbank.
Att kopiera eller använda bilder utan tillstånd kan bryta mot upphovsrätten. Om bilder används i ett sammanhang som avviker från det ursprungliga ändamålet kan personerna på bilderna också hamna i ett ofördelaktigt ljus.
Uppgifter om fotografen ska anges på bilden eller omedelbart intill den.
Bildsamlingen i materialbanken stöder målen för vår verksamhet, kommunikation och medelanskaffning. Bilder om andra ämnen kan fås i olika bildbanker, till exempel bildbankerna Unsplash eller Pixabay, som erbjuder gratis bilder. Observera riktlinjerna för bildanvändning också när du väljer och använder bilder från bildbanker.
Enheten för kommunikationstjänster hjälper till med användningen och produktionen av bilder och illustrationer: aineistot@rodakorset.fi.