21.09.2021

Vulkanutbrott

Fotograf: France Noguera / IFRC

Vulkanutbrott driver människorna från deras hem och skadar odlingsmarker.

Vid vulkanutbrott slungas vulkaniska stenar, lava, aska och gaser upp till jordens yta eller ut i jordens atmosfär. Utbrotten kan variera från relativt lugna lavaströmmar till plötsliga explosioner.

Under de första femton minuterna av ett vulkanutbrott kan en vulkan förstöra de omgivande områdena inom en radie av flera kilometer. Lavan kan flyta mycket långa sträckor, ibland så långt som tiotals kilometer.

I allmänhet rör sig lavan med en hastighet på några kilometer i timmen, men kan i branta sluttningar flyta med en hastighet på flera tiotals kilometer i timmen.

Lava med en temperatur på 500–1 200 °C bränner, krossar och begraver under sig. Det farligaste vid vulkanutbrott är moln av het aska och gaser, så kallade pyroklastiska flöden, som bränner upp allt som kommer i deras väg. Temperaturen hos ett pyroklastiskt flöde kan ligga på 100–300 °C ännu flera kilometer från vulkanen, och dess hastighet är 3,6–100 km/h.

Även laharer kan uppkomma till följd av utbrott. Farliga lerklumpar som flyger genom luften och lerströmmar kan förekomma när det regnar på vulkanens sidor och sliter med sig träd, hus och stenar ner i dalen.

Även stora mängder människor kan bli tvungna att lämna sina hem till följd av vulkanutbrott på sin flykt från lavaströmmar, askmoln och vulkaniska gaser.

Vulkanutbrott kan även ha dödliga långvariga effekter genom att förstöra odlingsmarker och orsaka livsmedelskriser i områden som är beroende av jordbruk.

Röda Korset hjälper

Röda Korsets anställda och frivilliga hjälper människor i efterspanings- och räddningsarbetet samt erbjuder första hjälpen och primärvård.

Dessutom hjälper Röda Korset människor som drabbats av vulkanutbrott genom att erbjuda vatten, sanitet, mat och skydd.

Utvecklingssamarbete
Utvecklingssamarbete
Humanitär hjälp
Humanitär hjälp
Ge ett bidrag
Ge ett bidrag
Vad gör Röda Korset?
Vad gör Röda Korset?