Så här åstadkom vi förändring i världen under det år 2023
Med hjälp bidragsgivare och finansiärer kan Finlands Röda Kors ge bistånd snabbt och effektivt till dem som mest behöver vår hjälp. Läs nedan om hurdant bistånd vi gav i världen förra året.
År 2023 bedrev Finlands Röda Kors med stöd av Finlands utrikesministerium ett långvarigt utvecklingssamarbete i tio länder i Afrika, tre länder i Asien och ett i Mellanöstern. Ifjol fick 650 000 människor bistånd genom Finlands Röda Kors utvecklingssamarbete.
Syftet med arbetet för att stävja klimatförändringen var till exempel att öka katastrofberedskapen i samhällena, eftersom extrema väderfenomen, och katastrofer och kriser som orsakas av dem, kommer att öka i takt med att klimatförändringen framskrider. Med vårt bistånd implementerade man i samhällena även system för tidig varning, via vilka människor får information om hotet som närmar sig innan det förverkligas.
Vi stärkte särskilt mödrars och barns hälsovård samt förverkligandet av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Detta genomförde vi genom att stödja viktiga hälso- och sjukvårdstjänster, via vilka kvinnorna och barnen fick tillgång till bland annat rådgivning, uppföljning med tanke på undernäring samt hjälp med familjeplanering.
Utöver utvecklingssamarbetet gav vi humanitärt bistånd mitt i katastrofer och kriser. Vi svarade fortsatt på de humanitära behov som krisen i Ukraina gav upphov till. Vi stödde internationella Röda Korsets biståndsoperationer i Syrien och Turkiet efter förödande jordbävningar. Vi gav bistånd även till dem som drabbats av jordbävningen i Marocko och översvämningarna i Libyen. Vi dirigerade bistånd även till den humanitära krisen i Gaza.
Vi fortsatte arbetet i utmanande verksamhetsmiljöer, i vilka humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete inte kan skiljas från varandra. Vi främjade tillgången till livsviktig hälso- och sjukvård, ökade medvetenheten om internationell humanitär rätt samt hjälpte våra lokala samarbetsparter att förbättra sin säkerhet vid utförande av biståndsarbete.
Vi stärkte våra lokala samarbetsparter, andra rödakors- och rödahalvmåneföreningar. Lokala aktörer har i princip den mest heltäckande förståelsen för sina samhällens behov och sin verksamhetsmiljö. De spelar en viktig roll i biståndskedjan, och i att hela den internationella rörelsen är förberedd på katastrofer och kriser.
Finlands Röda Kors internationella biståndsarbete är möjligt tack vare stöd från katastroffondens bidragsgivare, företag, Finlands utrikesministerium och Europeiska unionen.
Vi hjälpte människor att anpassa sig till klimatförändringens konsekvenser
Extrema väderfenomen, såsom torka och översvämningar, orsakade av klimatförändringen ökar alltjämt. Med anledning av detta är det viktigt att samhällenas katastrofberedskap stärks ytterligare.
Vi stärkte samhällenas resiliens, ordnade utbildningar beträffande kriser orsakade av klimatförändringen och hur man förbereder sig inför dem. Vi vägledde jordbrukarna att bedriva ett klimatsmart jordbruk, till exempel genom att odla sorter som tål torka bättre och anlägga plantskolor.
Med hjälp av vårt bistånd fick 126 600 människor tillgång till beredskapsåtgärder på samhällsnivå. Stärkandet och upprätthållandet av lokal beredskap har en avgörande betydelse för dämpandet av katastrofers effekter, räddandet av människoliv och skyddandet av egendom och näringar.
Dessutom utvecklade vid system för tidig varning, med hjälp av vilka människor får tillförlitliga väderprognoser och -varningar, för att de i tid ska kunna förbereda sig på hot orsakade av extrema väderfenomen. Nu har cirka 142 samhällen tillgång till ett system för tidig varning.
Exempel på åtgärder mot klimatförändringen som vi främjade tillsammans med våra lokala samarbetsparter:
- I Myanmar deltog 435 personer i utbildningar, vid vilka vi ökade deras kunskaper om risker som orsakas av klimatförändringen. Deltagarna förmedlar det de har lärt sig vidare inom sina samhällen.
- I Nepal gynnades sammanlagt 14 200 personer av beredskapsåtgärder på samhällsnivå. Dessutom fick 1 140 personer mer information om klimatriskerna.
- I Burundi fick 66 600 personer information om kommande väderfenomen via system för tidig varning eller förbättrade vädertjänster.
- I Malawi grundades plantskolor och planterades 65 500 träd för att stävja klimatförändringen.
- I Etiopien fick närmare 2 400 personer hjälp, till exempel via utbildningar, att stärka sina näringar för att anpassa sig till klimatförändringen.
Svar på utmaningar orsakade av klimatförändringen i Zimbabwe
Ifjol upplevde södra Afrika, inklusive Zimbabwe, den värsta torkan på 35 år. På grund av klimatförändringen följer torra perioder och regnperioder inte längre de vanliga cyklerna, vilket försvårar till exempel odlingen. Tillsammans med Zimbabwes Röda Kors hjälpte vi samhällen att anpassa sig till skadorna orsakade av klimatförändringen.
Vi utbildade totalt 350 jordbrukare så att de kan bedriva ett klimatsmart jordbruk. Dessutom grundades 6 fruktträdgårdar och 4 utbildningsfält för att lära ut fröproduktion och odlingsmetoder.
Vi introducerade 60 frivilliga i katastrofinsatser och de spred lärdomarna vidare till sina samhällen med hjälp av olika samhällsmöten och hembesök. På det här sättet är människor bättre förberedda på olika hot.
Vi installerade 15 regnmätare, med hjälp av vilka man för bok över regnmängder och samlar in data om det förändrade klimatet. Med hjälp av regnmätare är det även enklare att bedöma när det lönar sig att så frön inför nästa skörd. Vi utbildade frivilliga i att använda regnmätarna och läsa av och rapportera resultaten vidare. Bland annat gynnades fler än 26 300 personer av dessa regnmätare.
Vi utvecklade även en beredskapsplan med tanke på torka som implementerades före den torra perioden. Genom detta fick fler än 21 000 människor hjälp. Med hjälp av de förebyggande åtgärderna fastställda i beredskapsplanen kunde man förbättra skördeproduktionen och minska den osäkra livsmedelsförsörjningen.
Vi förbättrade kvinnors och flickors hälsa
En av tyngdpunkterna i Finlands Röda Kors internationella arbete är att främja kvinnors och flickors hälsa. Vi förbättrade i synnerhet deras tillgång till hälso- och sjukvård samt stödde genomförandet av sexuell och reproduktiv hälsa och rätt även ifjol.
Ifjol fick 93 100 människor högklassiga och icke-diskriminerande tjänster inom sexuell och reproduktiv hälsa genom vårt arbete. 1 187 900 personer fick information om hur diarré, lunginflammation och malaria kan förebyggas hos barn under 5 år.
Vi renoverade och byggde 86 vattenpunkter, från vilka över 39 900 människor nu får rent vatten. Tillgång till rent vatten är ett levnadsvillkor.
Exempel på åtgärder som förbättrar kvinnors och flickors hälsa som vi främjade tillsammans med våra lokala samarbetsparter:
- I Burundi ordnades månatliga möten, vid vilka deltagarna fick information till exempel om hälsosam näring och kost för barn. Vid mötena deltog totalt 3 000 personer, varav cirka hälften var män. Dessutom deltog fler än 19 100 barn i screeningar för undernäring.
- I Kenya deltog 174 elever i diskussionstillfällen, vid vilka fokus låg till exempel på sexuell och reproduktiv hälsa, förebyggande av sexuellt våld och främjande av jämlikhet mellan könen. 2 000 personer fick heltäckande sexualundervisning.
- I Myanmar spred hembesök, mödraklubbar och samhällsmöten, som genomfördes av frivilliga, hälsoinformation i synnerhet till kvinnor och flickor, men även till övriga samhällsmedlemmar. Vi renoverade och byggde 13 vattenpunkter.
- I Malawi gjorde frivilliga 30 900 hembesök, via vilka familjerna fick information om smittsamma sjukdomar och förebyggande av undernäring. Vi stödde även hälsocentraler, som verkade i de mest svåråtkomliga områdena. Vid dessa hälsocentraler behandlades 32 100 barn under 5 år.
- I Etiopien fick 2 280 personer information till exempel om reproduktiv hälsa och rätt. Hygienförpackningar för menstruation delades ut till 100 flickor. 1 030 elever deltog i diskussioner, vid vilka man behandlade bland annat hälsovådliga praxis och menstruationshygien.
- I södra Sudan fick 2 500 elever hygienförpackningar för menstruation. 45 utbildade frivilliga höll i 540 tillfällen, vid vilka man behandlade bättre hygienpraxis.
I Sierra Leone stödde vid främjande av kvinnors och flickors hälsa
Mödra- och barndödlighetsiffrorna i Sierra Leone är bland världens högsta och barnäktenskap och tonårsgraviditeter är oroväckande vanliga. Fler än var femte flicka i Sierra Leone blir gravid i åldern 15–19 år.
Vi samarbetade med Sierra Leones Röda Kors för att förbättra kvinnors och flickors hälsa och ställning.
Vi ordnade flera utbildningar i sexuell och reproduktiv hälsa. Deltagare kom från 62 samhällen. Bland dessa deltagare fanns bland annat kvinnor och flickor, män och pojkar, samhällens ledarfigurer och lokala myndigheter.
Vi spred information till 40 700 personer om förebyggande och behandling av smittsamma sjukdomar bland barn under 5 år. Förebyggande av sjukdomar och identifiering av symtom har en stor betydelse i att rädda människoliv. Identifiering av symtom i ett tidigt stadium av sjukdomen möjliggör snabb åtkomst till erforderlig vård.
Vi renoverade och byggde 27 vattenpunkter, som gynnar 9 400 personer. Rent vatten minskar spridningen av smittsamma sjukdomar och hjälper människor att hålla sig friska.
13 300 personer fick heltäckande sexualundervisning, via vilken de fick information till exempel om preventivmedel, vikten av vård före och efter förlossning samt skadligheten av tvångs- och barnäktenskap.
Humanitärt bistånd behövdes runtom i världen
Ifjol var ett rekordantal människor i behov av humanitärt bistånd.
Biståndsbehovet i Ukraina var fortsatt oerhört stort ifjol och det kommer att fortsätta ännu under lång tid. Finlands Röda Kors stöder arbetet i Ukraina med medel från utrikesministeriet och ur katastroffonden.
De mobila hälsoenheter som vi stöder förde hälso- och socialtjänster dit där de mest behövdes. De mobila hälsoenheterna fortsätter sin verksamhet och för tjänsterna till områden, vars hälso- och sjukvård är tungt belastad då människor flyr undan strider.
Vi fortsatte även att dela ut kontantbistånd i Ukraina, så att familjer kan köpa nödvändiga basförnödenheter. Kontantbistånd delades i synnerhet ut till personer som tvingats lämna sina hem och flytta till tryggare områden.
Ifjol orsakade jordbävningar oerhörd förödelse i Turkiet och Syrien. Vi levererade materiellt bistånd, såsom filtar, madrasser, sovsäckar och tält, flera biståndsarbetare och kontantbistånd till dem som blivit offer för katastrofen. Dessutom styrde vi finansiering till den internationella biståndsoperationen via såväl utrikesministeriet som vår katastroffond.
Till Syrien skickade vi i samarbete med flera andra Röda Kors en mobil hälsoklinik. På kliniken gavs primärhälsovård, mödrar och barn erbjöds hälso- och sjukvårdstjänster och infektionssjukdomar behandlades. Finlands Röda Kors ansvarade för ledningen av klinikverksamheten i cirka två månader. Under denna tid behandlades cirka 3 000 patienter på kliniken. Efter operationen blev utrustningen och kliniken kvar till syriska Röda Halvmånens förfogande.
Vi allokerade både utrikesministeriets monetära stöd och medel ur vår katastroffond till internationella Röda Korsets biståndsoperation för att hjälpa dem som lider av jordbävningen i Marocko. De som förlorat sina hem i jordbävningen behövde främst mat, vatten och skydd.
Dessutom skickade vi biståndsarbetare för att stödja biståndsoperationen i Marocko. Vi skickade till exempel en biståndsarbetare, som verkade som en del av ett logistikteam, som leddes av Schweiz Röda Kors.
Vi stödde även internationella Röda Korsets biståndsoperation i Libyen, där stormen Daniel orsakade massiva översvämningar. Det monetära biståndet stödde libyska Röda Halvmånens arbete att hjälpa dem som förlorat sina hem vid översvämningarna.
Katastrofen inträffade mitt under den väpnade konflikten i Libyen, och även de lokala biståndsarbetarna arbetade under mycket svåra förhållanden.
Den humanitära situationen i Gaza rasade snabbt efter konflikten, som eskalerade i oktober. Vi allokerade monetärt och materiellt bistånd ur utrikesministeriets och katastroffondens medel till Gaza via Röda Korsets internationella kommitté.
Vi hjälpte i långvariga kriser genom humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete
Vi fortsatte arbetet både bland sådana kriser som syns i offentligheten och bland sådana långvariga humanitära katastrofer som faller i skymundan. Många av Röda Korsets eller Röda Halvmånens föreningar arbetar i komplicerade och utmanande verksamhetsmiljöer, där utdragna kriser och konflikter är vardag. I dessa kriser fokuserade vi i synnerhet på att stärka förhållandet mellan humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete.
Vi stödde våra lokala samarbetsparter, så att de kan svara på sina samhällens långvariga behov och även erbjuda omedelbart humanitärt bistånd. Röda Korsets och Röda Halvmånens frivilliga har en central roll i detta arbete.
Exempel på vårt arbete med långvariga kriser ifjol:
- I Jemen nådde man ut till 102 600 patienter med hjälp av hälsocentralerna som vi stöder. Mer än hälften av patienterna var kvinnor.
- I Niger bidrog de mobila klinikerna till att 28 500 personer fick till exempel vård både före och efter förlossning, HIV-testning samt information om preventivmedel.
- I Burkina Faso gjorde 52 traditionella doulor 452 hembesök hos gravida kvinnor. Dessutom gav de vård under graviditet 838 gånger samt vård efter förlossning 151 gånger. De var med vid 446 förlossningar.
- I Somalia nådde sju av de hälsocentraler som vi stöder ut till fler än 63 100 personer. Hälsocentralerna erbjöd nödvändiga hälso- och sjukvårdstjänster och tjänster inom sexuell och reproduktiv hälsa. Livsviktiga hälso- och sjukvårdstjänster gavs till 35 100 barn under 5 år. 26 000 mödrar fick information om hälsosam näring och kost för spädbarn och småbarn.
- Vi fortsatte stödja kommunikationen i Östafrika. Vi utbildade frivilliga och arbetare vid lokala Röda Kors till exempel i kriskommunikation, hantering av sociala medier och innehållsproduktion. I Etiopien utbildades 24 arbetare vid Etiopiens Röda Kors och i Sydsudan 28 arbetare och frivilliga vid sydsudanesiska Röda Korset.
Vi levererade hjälp till den allt djupare krisen i Afghanistan
Den långvariga humanitära krisen i Afghanistan har under de tre senaste åren fördjupats avsevärt efter talibanernas maktövertagande. Extrema väderfenomen orsakade av klimatförändringen, bland annat torka och översvämningar, men även andra katastrofer, såsom jordbävningar, prövar befolkningen. Åtkomsten till hälso- och sjukvård, rent vatten och annan basservice är dålig.
Vi har samarbetat med afghanska Röda Halvmånen i redan tiotals år. Vi fortsatte att ge långsiktigt stöd och levererade även humanitärt bistånd.
Ifjol nådde fyra av de mobila hälsoteam inom afghanska Röda Halvmånen som vi stöder ut till fler än 52 300 personer, varav mer än hälften var kvinnor. De mobila hälsoteamen erbjöd till exempel primärvårdens tjänster och vaccinationer.
Tillgången till rent vatten och hygienpraxis förbättrades i skolor genom att gräva tio nya brunnar. Utöver detta delade man ut fler än 2 400 hygienförpackningar till skolflickor på sex skolor. Hygienförpackningarna innehöll till exempel tvål, menstruationsskydd, tandborste och tandkräm samt en handduk.
Man grundade 30 nya hälsogrupper, som nådde ut till 225 män och 225 kvinnor. Hälsogrupperna fick utbildning bland annat i familjeplanering, utövande av menstruationshygien samt om vård under graviditet, efter förlossning och av nyfödda. Av dessa grupper skapades 15 av mor- och farmödrar, som delade information i synnerhet om att främja nyföddas och småbarns hälsa och välfärd. Dessutom fick 350 kvinnor information till exempel om amning och skötsel av nyfödda.
Totalt fick 920 frivilliga, varav hälften var kvinnor, inom afghanska Röda Halvmånen utbildning till exempel i första hjälpen, att ge psykosocialt stöd och reproduktiv hälsa.
Vi stärkte våra lokala samarbetsparter
Syftet med Finlands Röda Kors utvecklingssamarbete är att stödja partnerföreningarna så att de kan verka som betydelsefulla humanitära aktörer i sina egna länder.
Det lokala Röda Korset eller Röda halvmånen ansvarar själv för sin egen utveckling, som vi stöder. Vårt stöd varierar alltid från fall till fall och stödet är mångahanda. Det innebär till exempel stärkande av medelsanskaffningen, stöd för förvaltningen och utveckling av frivilligverksamheten.
Våra partnerföreningar spelar en central roll i att de lokala föreningarnas röst blir hörd och att det levererade biståndet betjänar deras behov. Varje rödakors- och rödahalvmåneförening gynnas av att deras medlemmar och frivilliga kommer från så mångsidiga bakgrunder som möjligt. På det här sättet kan vi säkerställa att olika människogruppers åsikter och synsätt är representerade.
Exempel på vårt arbete med att stödja samarbetsparter:
- Vi ordnade totalt 17 utbildningar för Röda Korsets och Röda Halvmånen arbetare i olika länder och under dessa utbildningar berättade vi om rättigheter för och inkludering av personer med funktionshinder.
- Vi stödde Sierra Leones Röda Kors med olika ekonomiuppgifter, såsom revision.
- Tillsammans med Burundis Röda Kors utbildade vi deras arbetare och frivillig till exempel beträffande Röda Korsets rörelse och principer, samt om etisk vägledning.
- Tillsammans med Malawis Röda Kors utvecklade vi deras system för administration av frivilliga. Under förra året lyckades Malawis Röda Kors registrera fler än 6 000 frivilliga.
- Vi stödde 11 avdelningar inom somaliska Röda Korset i att göra utvärderingar, utgående från vilka avdelningarna fick information om vad de borde utveckla och förbättra, för att avdelningen ska fungera ännu bättre.
Vi stödde nepalesiska Röda Korsets funktionsförmåga
Vi fokuserade i synnerhet på tre olika delområden för att stärka nepalesiska Röda Korset: ekonomi, främjande av skydd, jämlikhet och delaktighet samt utveckling av medelsanskaffning.
Vi ordnade en tre dagar lång ekonomiutbildning för arbetare och frivilliga inom nepalesiska Röda Korset. I utbildningen behandlades till exempel anskaffning av biståndsmaterial i händelse av en katastrof, lagerhantering samt transport av biståndsmaterial. Med hjälp av utbildningen kan man säkerställa att nepalesiska Röda Korsets distrikt fungerar effektivt och snabbt även i händelse av en katastrof.
Genom att främja skydd, jämlikhet och delaktighet i våra program, kan vi säkerställa att vårt bistånd når ut så heltäckande som möjligt till olika människogrupper. Därutöver, när vi involverar och engagerar samhällets marginaliserade människor, kan vi göra vår verksamhet mångsidigare.
Ifjol utbildade vi nepalesiska Röda Korsets arbetstagare i synnerhet i frågor beträffande skydd, jämlikhet och delaktighet. Utöver detta inledde två grupper med anknytning till temat sin verksamhet. Dessa grupper utförde påverkansarbete och hantera ämnen så som hur man kan öka andelen kvinnor i ledande positioner samt hur man bättre möjliggör olika människogruppers delaktighet i frivilliguppgifter.
Vi stödde grundandet av tio av Röda Korsets skolklubbar i olika skolor. Klubbarna omfattade totalt 110 elevmedlemmar. Syftet med skolklubbarna är att introducera unga till principerna för humanitär verksamhet och uppmuntra dem att bli frivilliga inom Röda Korset.
Text: Sini Anttila
Producent, internationell kommunikation