22.10.2024

Rätt tid att förbereda sig

Fotograf: Bart Verweij / Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto

Hur skulle du förbereda dig för en översvämning, en orkan eller nästa epidemi?

Coronapandemin och hård åska har också i Finland väckt tankar om hur man får vardagen att fungera i situationer där till exempel strömmen bryts eller man inte kan ta sig till butiken. 
 
Beredskap för katastrofer är en viktig del av Röda Korsets arbete både i Finland och ute i världen. Genom att utveckla beredskapen hos lokala samhällen inför krissituationer lindrar vi det mänskliga lidandet som de medför. 
 
Genom att förbereda sig kan man spara väldigt många människoliv, näringar och också pengar. Beredskap för katastrofer är på lång sikt både billigare och effektivare än att reparera skadorna i efterhand.  
 
Antalet katastrofer ökar bland annat på grund av klimatförändringen. Kriser väntar inte på sin tur, utan man måste förbereda sig allt bättre för ständigt ökande och samtidiga kriser. 
 
Genom att ge ett bidrag till katastroffunden är du med och stöder Röda Korsets arbete runt om i världen med hjälp av katastroffonden. Ditt bidrag hjälper snabbt och effektivt där behovet är som störst.

Med hjälp av katastroffonden finansierar vi både snabb nödhjälp och långvarigt arbete för att stärka beredskapen för olika länders rödakors- och rödahalvmåneföreningar, -distrikt och -samfund.

En frivillig inom Röda Korset ger människor råd.
Beredskap för orkaner är en viktig del av Röda Korsets arbete. Fotograf: Guatemalan Punainen Risti

Lärdomar genom simulering

I fjol hade över 37,5 miljoner människor nytta av Internationella Röda Korsets och Röda halvmånens projekt för beredskap för katastrofrisker. 
 
Finlands Röda Kors stärker samhällenas katastrofberedskap och hjälper dem att förbereda sig för klimatförändringens konsekvenser, såsom kriser till följd av extrema väderfenomen. 

Vi använder olika katastrofberedskapsövningar och -simuleringar när vi utbildar frivilliga och personal vid de lokala rödakors- eller rödahalvmåneföreningarna.

Oavsett om det är fråga om översvämningar, jordbävningar eller extrema väderförhållanden kan vi genom rätt och tillräckligt tidiga åtgärder minska förlusterna av både människoliv och näringar.  

Genom vårt långvariga utvecklingssamarbete nådde vi i fjol sammanlagt 112 700 personer som haft nytta av beredskapsåtgärder på samhällsnivå. De är nu bättre förberedda, kan agera effektivare i krissituationer och återhämtar sig snabbare från katastrofer.  

Dessutom använder sammanlagt 45 samhällen system för tidig varning. Systemen för tidig varning hjälper samhällena att få information om annalkande extrema väderfenomen, att agera innan de blir katastrofer och att bättre skydda sig mot risker.

Exempel på Finlands Röda Kors katastrofberedskapsarbete år 2022: 

  • I Malawi hade sammanlagt 67 730 personer nytta av beredskapsåtgärderna på samhällsnivå. Exempelvis utbildade vi 270 personer i att använda system för tidig varning. 
  • I Zimbabwe utvecklades och testades system för tidig varning för torka och verksamhet som baserar sig på dem.  
  • I Kenya, Rwanda och Tanzania startades ett projekt som baserar sig på system för tidig varning. Vi samarbetar med lokala rödakorsföreningar, lokala meteorologiska institut och Finlands Meteorologiska institut.  
  • I Nepal stärktes katastrofberedskapen genom övningar och simuleringar samt en uppdatering av Röda Korsets katastrofberedskapsplan. Sammanlagt 379 personer från två olika kommuner fick utbildning i hur de ska agera i händelse av en katastrof.
Frivilliga inom Röda Korset går uppför trappor.
Rödakorsfrivilliga inom efterspanings- och räddningsarbete deltar i en simulering av katastrofberedskap. Fotograf: Maciek Zygmunt / Puolan Punainen Risti

Rent vatten förebygger epidemier

Beredskap för epidemier kräver långsiktigt arbete. I beredskapen betonar Finlands Röda Kors tillgången till rent vatten och vikten av rätt hygien. På det sättet kan epidemier såsom kolera förebyggas. 

De som bor på landsbygden, i städernas slumområden, i områden som är utsatta för katastrofer och i låginkomstländer är mest utsatta för epidemier. Det finns inte alltid tillgång till rent vatten.  

Alla människor har rätt till rent vatten och god hygien. I fjol hade över 42,4 miljoner människor nytta av Internationella Röda Korsets och Röda halvmånens vatten- och hygienprojekt.

Med stöd av Finlands Röda Kors renoverades och byggdes i fjol 50 vattenpunkter, från vilka över 170 000 människor får rent vatten.  

Vi bedriver också utbildningsarbete i samhällena. Medlemmarna i samhällena är de första att upptäcka om en eventuell epidemi hotar. Här har våra frivilliga en viktig roll: Det var till exempel en utbildad frivillig inom somaliska Röda halvmånen som identifierade och rapporterade det första coronafallet i landet. Han hjälpte den sjuka att isolera sig från andra för att hindra sjukdomen från att sprida sig.

Exempel på Finlands Röda Kors beredskapsarbete för epidemier år 2022:  

  • I Kenya vaccinerades över 70 600 människor mot corona.   
  • I Somalia fick över 37 100 människor information om coronasjukdomen. Dessutom vaccinerades över 14 500 barn mot mässling, stelkramp, kikhosta, hepatit B och difteri.     
  • I Nepal spreds hälsoinformation till över 4 760 människor för att förebygga denguefeber.   
  • I Malawi främjades beredskapen för koleraepidemier. Dessutom gjorde 777 utbildade frivilliga över 30 900 hembesök, där de spred information om kolera, polio och malaria. 
  • I Burundi stöddes beredskapen för ebolaepidemier, och kunskaperna och funktionsförmågan hos de frivilliga inom burundiska Röda Korset stärktes med tanke på en eventuell krissituation.  
Människor som klär på sig skyddsutrustning.
Ett rödakorsteam övar beredskap för epidemier. Fotograf: Aggrey Nyondwa / Ugandan Punainen Risti

Som bidragsgivare är du en viktig del av hjälpkedjan – utan bidragsgivare skulle det inte finnas någon hjälp. Som bidragsgivare skyddar du de som är mest utsatta.