26.11.2020

Hälsa är hela byns sak

Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Mammorna och barnen mår bättre, och människorna får rent vatten i Malawi.

Enelles Daud, 32, tog på morgonen sin elva månader gamla pojke i en bärsjal och hoppade upp på en cykel. Det var dags att föra barnet för vaccination till den mobila kliniken som kommit till byn Chikata.

– Kliniken kommer nuförtiden närmare vårt hem. Sträckan på fyra kilometer cyklar jag på en halvtimme, säger Enelles nöjt. Vägen är bekant, eftersom det nu redan är sjunde gången som hon besöker kliniken med sin förstfödde.

Utöver vaccinationerna ska barnet vägas och hans hälsotillstånd följas upp. Även Enelles får de vaccinationer hon behöver på kliniken för barn under fem år och deras mödrar. Alla hälsouppgifter antecknas på de personliga korten.

– De frivilliga och hälsovårdarna på kliniken ger nyttig information om hälsofrågor. Om barnet är sjukt får jag också läkemedel från kliniken, berömmer Enelles.

Budskapet förmedlas med hjälp av en pjäs

Klinikens klienter erbjuds också informativ underhållning. Först uppmuntrar en dansföreställning till familjeplanering: med hjälp av dans önskar man att nyfödda spädbarn ska få tillräckligt med tid och rum för att växa, innan familjen skaffar följande barn.

Efter dansen är det dags för ett litet skådespel, där en man, som inte känner till hälsofrågor, ändrar sin motvilliga inställning till vaccinationer och preventivmedel med hjälp av fakta. I slutet av det häftiga dramat förstår också han varför det är viktigt för hustrun att tillbringa ett par timmar i månaden med barnet som klient på en mobil klinik.

Frivilliga hjälper hälsovårdarna

På kliniken arbetar två hälsovårdare som anställts av myndigheterna och tre av Röda Korsets frivilliga i Malawi. Aisha Maganga, 37, har arbetat som frivillig i två år.

– Jag hjälper hälsovårdaren att väga barnen. I dag vägde vi 160 barn. Efter klinikbesöket ger jag hälsokorten tillbaka till mammorna, säger Aisha.

– Jag bestämde mig för att bli frivillig när ledaren för vår by berättade om klinikens behov av hjälp. Röda Korset utbildade mig för den här uppgiften.

Efter att barnen har vägts ställer sig mammorna och barnen i vaccinationskön. Förra våren kompletterades klinikens vaccinationsprogram med en viktig nyhet. Som det första afrikanska landet av tre inledde Malawi i april vaccination av barn under 2 år mot malaria.

I den långsamt framskridande kön väntar 20-åriga Agnes Usman på sin tur tillsammans med sin 10 månader gamla son Muza.

– Den här kliniken är ett bra ställe. Här får jag information och läkemedel om mitt barn blir sjukt. Det här är dock ganska långt hemifrån, det tar ett par timmar att åka hit, säger Agnes.

Nu är hon på kliniken för fjärde gången med sitt första barn. Agnes har en klar uppfattning om sin egen familjeplanering.

– Vi tänker skaffa fyra barn, meddelar hon utan att tveka.

Mat och omsorg för barnen

I Malawi främjas barnens hälsa och välbefinnande på dagvårdscenter, där frivilliga tar hand om och leker med barn i åldern 2–6 år.

– Vi lär barnen nya färdigheter med hjälp av sånger, lekar och berättelser. Barnen lär sig entusiastiskt siffror och bokstäver, och de lite äldre lär sig också läsa och tala engelska, berättar Mary Nyongo, en av skötarna på dagvårdscentret i byn Galatiya.

Som bäst samlas omkring 200 barn på centret varje dag. Under regnperioden sjunker antalet ofta till mindre än hälften, när den mäktiga floden här i närheten gör det svårt för många att ta sig till vårdplatsen.

– Under Röda Korsets utbildning lärde jag mig olika sätt att leka med barnen på, till exempel hur jag kan undervisa barnen med hjälp av sånger, minns Mary.

Enligt Mary hjälper de färdigheter som barnen lär sig på vårdplatsen dem att klara sig bättre i skolan. Den dagliga måltiden är en viktig del av dagsprogrammet.

– Många barn får bättre mat här än hemma. Den mångsidiga maten och motionen gör barnen starkare, bedömer hon. Skötarna håller aktivt kontakt med föräldrarna och tar vid behov upp sina observationer om barnen. Centret erbjuder många föräldrar en välkommen paus från barnskötseln.

– Föräldrarna är mycket tacksamma, då de kan koncentrera sig på sina egna uppgifter medan barnen är i goda händer här hos oss, påpekar Mary. Hon tar själv också ofta med sitt tvååriga barnbarn Hope till vårdcentralen.

Junior Felixson, 3, tillbringar de flesta vardagar på vårdcentralen, precis som alla hans fyra syskon också har gjort. Också i Juniors familj är det ibland brist på mat, och han tvekar inte när han ska säga vad det bästa med vårdplatsen är.

– Gröten är god här, säger Junior bestämt. Han har redan hunnit lära sig nya färdigheter och har som bäst ett viktigt projekt på gång.

– Jag har lärt mig siffror, säger Junior. Hans mamma Jennifer är nöjd med den vård som hennes barn får.

Det är fint att Junior får växa upp och utvecklas här genom att leka med andra barn. Jag vet av erfarenhet hur bra det här är för barnen, berömmer Jennifer.

Barnen på vårdplatsen i Galatiya samlas tills vidare utomhus, eftersom centrets gamla byggnad läcker och är otrygg för barnen. När det regnar måste barnen ofta skickas hem. Ett nytt hus håller dock redan på att byggas, och om några månader kommer barnen och skötarna att få tillgång till nya och trygga lokaler.

Barndagvården upprätthålls av frivilliga barnskötare, som tar hand om barnens aktiviteter, samt av frivilliga från föräldrarnas kommitté som lagar mat och sköter andra praktiska saker. Röda Korset i Malawi utbildar frivilliga samt erbjuder mat, kökstillbehör och frön som kan sås i vårdcentrets trädgård.

Det lönar sig att satsa på renlighet

Rent vatten och hygien är viktiga element när det gäller att främja hälsan i bysamhällena. För tre år sedan lanserade Röda Korset i Malawi ett koncept för rena byar.

– Man kan få titeln som ren by, när 80 procent av byns hushåll uppfyller vissa kriterier. I husen ska finnas bland annat en ordentlig toalett med tvättställ, en tvättlina, en ordentlig skräpkorg för avfall samt en plats för att torka kärl, säger Peter Banda, anställd vid Mangochi-distriktet inom Röda Korset i Malawi.

I en ren by måste det även finnas en frivillig som utbildats av Röda Korset och som hjälper och ger familjerna råd samt även rapporterar om eventuella brister. Om en familj bryter mot de uppställda kraven kan byakommittén tilldela en straffavgift.

Ethel Medson, 40, som bor i den rena byn Ussi, är nöjd med den ökade renligheten och hygienen.

– Tidigare insjuknade våra barn ofta i diarré eller andra sjukdomar, vilket gjorde det svårt för dem att gå i skola. Nuförtiden är de mycket friskare, säger Ethel. Hon tycker att det är bra att man kontrollerar renligheten i byn.

– Om jag själv håller min omgivning prydlig, men grannen inte gör det, kan jag få en sjukdom där.

En viktig faktor som främjar hälsa och livskvalitet är en brunn, som Röda Korset har grävt i byn.

– Förut tog det hela sex timmar att hämta vatten, med allt väntande inräknat. Nu är brunnen så nära att min sjuåriga dotter Sidhat ibland hjälper mig att hämta vatten i sin lilla hink, berömmer Ethel.

Tack vare den förbättrade vattensituationen har de flesta bybor i likhet med Ethel skapat egna trädgårdar med stöd av Röda Korset. Det förbättrar livsmedelsförsörjningen och ger mångsidighet i kosten.

– Jag odlar okra, pumpa, senap och bonongwe. Det går bra att odla i en köksträdgård, när vi inte längre är så beroende av regnperioderna.

En brunn ger hälsa

Floden Mwanamulanje har under den torra perioden sinat till en oansenlig bäck. Trots det är det trängsel vid strömmen, eftersom tiotals kvinnor och flickor från en närliggande by har kommit för att hämta vatten till sina hem.

Elva år gamla Bethia Chapwera har öst sin stora gröna balja full och börjar bära den tunga vattenlasten den några hundra meter långa vägen hem. Vattnet är klart och ser rent ut, men utseendet bedrar.

– Byns omkring 250 familjer använder bäckens vatten som dricksvatten och till matlagning. Detta har orsakat många sjukdomar. Till exempel har över hundra barn under fem år insjuknat i diarré under de senaste tre månaderna, konstaterar den lokala hälsomyndigheten Dominic Maloto.

Bybornas livskvalitet kommer att förbättras avsevärt, när brunnen som grävts av Röda Korset i Malawi öppnas för de två byarna. Det ger tryggt dricksvatten till över tvåtusen personer.

– Den här vattenförsörjningsplatsen i bäcken kan äntligen snart överges, och dessa familjer kan njuta av rent vatten, säger Dominic glatt.

Utvecklingssamarbete
Utvecklingssamarbete
Ge ett bidrag - FRK
Ge ett bidrag - FRK