29.04.2024

Vi fortsätter vårt arbete mitt bland långvariga humanitära kriser

Fotograf: Syyrian Punainen Puolikuu

Vi är en del av Röda Korsets internationella rörelse i långvariga och svåra humanitära kriser. Utrikesministeriets stöd för arbetet uppgår till 13 miljoner euro för år 2024.

Långvariga kriser försvinner ofta från det dagliga nyhetsflödet och faller i glömska, men det betyder inte att de är över. Vi arbetar ständigt både bland sådana kriser som syns i offentligheten och bland sådana långvariga humanitära katastrofer som faller i skymundan.

I besluten om humanitärt bistånd i början av året beviljade Finlands utrikesministerium finansiering via Finlands Röda Kors till Röda Korsets internationella kommittés operationer i Afrika söder om Sahara (Sahel), i Jemen och Ukraina.

I Etiopien stöder utrikesministeriet en gemensam nödbiståndsoperation mellan Finlands Röda Kors och etiopiska Röda Korset i området Tigray som lidit av en konflikt.

Med operationen stöder man offer för sexuellt våld och familjer som befinner sig i den allra svagaste ställningen genom kontanthjälp samt förbättrar man tillgången till rent vatten och människornas tillgång till brådskande hälsovårdstjänster.

Därtill fortsätter utrikesministeriet att stöda Röda korsets och Röda halvmånens internationella federation i Syrien och Afghanistan. Finlands Röda Kors stöder operationer genom monetärt och materiellt bistånd samt genom att skicka biståndsarbetare.

– Ett exceptionellt stort antal människor globalt behöver just nu humanitär hjälp. Bara i Afghanistan är över hälften av landets befolkning – 23 miljoner människor – i behov av humanitär hjälp, berättar koordinatorn för humanitär hjälp Eeva Warro vid Finlands Röda Kors.

I Afghanistan svarar vi på de mest sårbara familjernas basbehov, erbjuder skydd och främjar människornas möjlighet att använda hälsovårdstjänster. Samtidigt gör vi ett aktivt påverkansarbete för att säkerställa att även våra kvinnliga anställda kan arbeta i samfund som behöver hjälp.

Många kriser har pågått redan länge. Till exempel krisen i Jemen har pågått i nästan tio år. Under denna tid har de grundläggande villkoren, såsom tillgången till rent vatten försvårats betydligt och samhällets basservice, såsom hälsovården har nästan kollapsat.

– Inom många långvariga kriser är verksamhetsmiljön ytterst komplicerad. Ett av världens mest krisbenägna områden är Sahel där stödet riktas särskilt till Mali och Niger. Området är utöver väpnade konflikter och politisk labilitet drabbat av extrema väderfenomen, såsom torka och översvämningar orsakade av klimatförändringen. Det är alltså fråga om en överlappning av flera kriser, konstaterar Warro.

Arbetet med inkludering av personer med funktionsnedsättning fortsätter i Syrien.

De humanitära behoven i Syrien är enorma: av befolkningen på över 22-miljoner är 16,7 miljoner människor i behov av hjälp.

Situationen försvåras av jordbävningen i februari 2023, vars skador fortfarande repareras, det instabila säkerhetsläget i Mellanöstern, den ständiga inflationen samt dålig tillgång på kontanter och basförnödenheter.

Från år 2017 har vi stött den syriska Röda Halvmånens arbete för att förbättra situationen för personer med funktionsnedsättning, såsom upprätthållande av fysioterapicenter.

För åren 2024 och 2025 beviljar Finlands utrikesministerium sammanlagt tre miljoner euro till arbetet med inkludering av personer med funktionsnedsättning i Syrien. Finansieringen styrs via Röda Korsets och Röda halvmånens internationella federation.

– I Syrien bor det ungefär sex miljoner människor som har antingen någon skada eller funktionsnedsättning. Det är ytterst viktigt att beakta behoven hos personer med funktionsnedsättning och att göra dem delaktiga i hjälparbetet för att vi ska kunna säkerställa att vår hjälp når alla människor. Den syriska Röda Halvmånen sysselsätter till exempel personer med funktionsnedsättning vid fysioterapicenter. Personer med funktionsnedsättning har oersättlig expertis bland annat om sådana hjälpmedel som de själva använder, berättar Mari Koistinen sakkunnig inom skydd, jämlikhet och delaktighet.

Under de två följande åren strävar vi efter att med vårt stöd nå ungefär 200 000 personer i Syrien, inklusive personer med funktionsnedsättning  och deras familjemedlemmar. Syriska Röda Halvmånen erbjuder personer med funktionsnedsättning till exempel olika fysiska rehabiliterings- och hälsovårdstjänster samt kontanthjälp.