Med närradio och busschaufförer mot corona
Internationella Röda Korset genomför ett omfattande coronavaccinationsprogram i sex afrikanska länder med stöd av EU.
Den rakryggade Paulina Ebei är den första vid vaccinationsstället i byn Kianja i Isiolo i nordöstra Kenya. Vaccinationsstället ligger under ett träd vid byns skola.
Ebei tar fram sitt identitetskort ur en plastpåse och ger det åt den anställda vid vaccinationsstället. Allvarsam tar hon emot sin första covid-19-vaccination.
– Jag hörde av grannen att man kunde få vaccinet här idag, och när jag var på väg till torget bestämde jag mig för att komma. Jag vet inte mycket om sjukdomen, förutom att den sprids lätt och att den är ny. Därför bestämde jag mig för att komma, berättar hon.
Pauline Ebei är 71 år gammal och bor tillsammans med sin man, sin dotter och dotterns fyra barn. Familjen får sin utkomst av kor och får. Hemma tänker Pauline berätta för sin man och sin dotter att de borde ta vaccinet.
Bland de första är också Veronica Nasuru. Hon har varit sjuk i covid-19 och inlagd också på sjukhus på grund av det. Hon vet hur allvarlig sjukdomen var och vill absolut ta vaccinet. Hon hörde om möjligheten att få vaccinet på radion. Hon har man och fyra barn. Veronica tvivlar på att hennes man låter vaccinera sig, eftersom han är rädd för att dö av det.
Veronica Nasurus man är ett exempel på varför coronavaccinationerna framskrider långsamt i Kenya. Endast 27 procent av hela befolkningen har vaccinerats. Det finns många fördomar och feluppfattningar. Oftast tror man att det nya vaccinet är en konspiration för att reglera nativiteten.
Vacciner åt hundratusentals människor
Röda Korset har inlett ett omfattande coronavaccinationsprogram med stöd av EU. Projektet syftar till att vaccinera människor i sex afrikanska länder: Kenya, Somalia, Guinea, Madagaskar, Malawi och Moçambique. Målet i Kenya är att vaccinera cirka 300 000 människor.
En viktig del av projektet är också kommunikation och upplysning. Budskapet om hur viktigt det är att låta vaccinera sig måste också föras fram till landets glesbygd och till utsatta flyktingar.
Målet är att vaccinera 15 procent av befolkningen i de nio mest avlägsna distrikten.
Mathias Eick, EU:s informationsansvariga för humanitära operationer i Nairobi, tror att det är möjligt att nå målet med de valda åtgärderna.
– EU satsar hundra miljoner euro på den här vaccinationskampanjen i avlägsna trakter i Afrika, Kenya inberäknat, säger han.
Imamer bryter ner fördomar
Distriktet Isiolo har för tillfället den lägsta vaccinationstäckningen i hela landet.
– Samhällena här är väldigt konservativa. Vi försöker påverka de äldsta i byarna, de religiösa ledarna och andra inflytelserika människor. Själv har jag berättat om vaccineringens betydelse och svarat på rykten och fördomar på radion, berättar Mary Kariuki, regionanställd vid kenyanska Röda Korset.
Schejk Diba Nura Abdula, sekreterare i de lokala imamernas råd, har stort inflytande i Isiolo. Hundratals människor besöker hans egen moské dagligen för att be. Nästan hälften av regionens invånare är muslimer, cirka 150 000 människor enligt schejkens uppskattning.
– Jag har stort inflytande här och har fått utbildning i att informera min gemenskap om hur viktigt det är att ta vaccinet. Jag jobbar hårt i min gemenskap för att främja den saken. Väldigt många är nu övertygade om att vaccineringen inte har biverkningar eller andra ändamål än att skydda mot coronaviruset, berättar schejken.
De religiösa ledarna försäkrar sina församlingar om att varken de själva, som ansvarsfulla ledare, eller Kenyas regering skulle uppmana till något som är skadligt. Det som starkast påverkat församlingen är ändå att schejken föregått med gott exempel och tagit vaccinet.
– Själv tog jag vaccinet, eftersom jag är en förebild och vet att det är fråga om en farlig sjukdom. Jag reser runt landet i mitt jobb och träffar många människor under bönestunder. Jag vill inte själv bli sjuk eller smitta någon annan. Jag har sett flera personer som smittats av viruset och dött, berättar schejken.
Han berättade också genast om att han hade vaccinerat sig i församlingens WhatsApp-grupp, vilket gav honom stor synlighet och många kommentarer där.
Chaufförer tar vacciner
I upplysningskampanjen deltar även lokaltrafikens chaufförer: minibussförare, det vill säga matatu-chaufförer, busschaufförer och chaufförer som kör motorcykeltaxi, det vill säga boda boda.
De är organiserade i egna föreningar, och upplysningen framskrider smidigt via dem. Det har arrangerats vaccinationskampanjer för chaufförerna, och redan har cirka tre fjärdedelar blivit vaccinerade.
– Vi rör oss mycket och åker ständigt mellan olika städer. Därför är det viktigt att vi är vaccinerade, berättar Stephen Gitare Wanjinu.
Han är en matatu-chaufför som för det mesta kör från Isiolo till Nairobi, men också till Nakuru och Marsabit.
– Jag vet att jag inte är hundraprocentigt skyddad, även om jag blivit vaccinerad. Så många passagerare som möjligt bör också vara vaccinerade, fortsätter han.
Budskapet sprids via radion
På gården till sjukhuset i Kabarnet, som är huvudstad i Isiolos granndistrikt Baringo, står ett vitt rödakorstält, där folk redan väntar på dagens första vaccineringar. I det här sjukhuset förvaras hela regionens vacciner.
Översköterskan Rosemary Chesang visar upp frysar fulla av vacciner. Det finns vacciner av fyra olika tillverkare. Med hjälp av iskuber kan de förvaras i kylväskor och användas också på avlägsna vaccinationsställen.
Alla är överens om att vaccinationskampanjens framgång är beroende av kommunikation. Därför är även lokala radiostationer engagerade i kampanjen, för att berätta om hur viktigt det är att vaccinera sig.
I Kabarnet deltar radiostationen Alpha i kampanjen. Stationen är privatägd, men den riktar sina program till regionens samhällen och samarbetar mycket med dem.
– Det viktigaste är att betona vikten av vaccinering och öka kunskaperna om coronaviruset och hur man kan bekämpa det. Onsdagarna är reserverade för hälsotemat. I programmet berättar vi nu om corona på tre olika språk: engelska, kiswahili och Ilchamus-folkets språk maa, berättar radiostationens chef Samuel Nyachiro.
Stationens sändare på en backsluttning har stor räckvidd. Den når upp till 120 kilometer, och stationen har som mest 300 000 lyssnare.
Text: Hilkka Hyrkkö