Samordnandet av humanitär hjälp och utvecklingssamarbete i konfliktområden
Många av Röda Korsets eller Röda halvmånens föreningar arbetar i komplicerade och utmanande verksamhetsmiljöer, där utdragna kriser och konflikter är vardag. De ansvarar också samtidigt för samhällets långvariga behov.
Tillvägagångssättet som kallas trippelnexus strävar efter att främja ett allt tätare samarbete mellan olika aktörer, så att ett samtidigt behov av humanitärt bistånd, utvecklingssamarbete och fredssträvan ska ha större effekt i dessa svåra verksamhetsmiljöer.
Så här hjälper Finlands Röda Kors
Vi använder nexus-tillvägagångssättet för att säkerställa att vårt bistånd kommer till nytta för varje samhälle i varje situation – även i kriser eller katastrofer.
Vi fokuserar särskilt på att stärka förhållandet mellan humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete som behövs i långvariga kriser, med beaktande av konfliktsituationen eller våldssituationen.
Sambandet mellan humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete
Finlands Röda Kors samarbetar med Röda Korsets internationella kommitté (ICRC) i konfliktområden.
Vi stöder det lokala Röda Korsets eller Röda Halvmånens förmåga att arbeta i en utmanande miljö så att alla parters förtroende bevaras och tillgången till de hjälpbehövande säkerställs.
Målet är att öka befolkningens och olika aktörers medvetenhet om det humanitära mandatet och verksamhetsprinciperna (t.ex. jämlikhet, neutralitet).
Genom detta strävar man efter att stärka förtroendet för frivilliga som arbetar på lokal nivå och att förbättra deras förmåga att arbeta mitt i kriser.
Läs mer om kommunikationssamarbetet med ICRC här.
Lärdomar från komplicerade kontexter
Utvecklingen och förverkligandet av nexus-tillvägagångssättet baseras på analyser av svåra och instabila verksamhetsmiljöer och de samlade lärdomarna från dessa analyser.
Förmedlingen av bistånd är olika beroende på verksamhetsmiljön. I konflikter eller kriser måste verksamhetssätten förändras och ibland måste man utveckla helt nya verksamhetssätt.
Finlands Röda Kors och Burkina Fasos Röda Kors har till exempel i samarbete utvecklat livsviktiga hälsovårdstjänster för människor som lever i kontinuerlig kris.
Principiell humanitär verksamhet
Vi beaktar verksamhetsmiljöns utveckling, främjar delaktighet samt iakttar humanitära principer. Vi säkerställer att våra operationer och program inte förvärrar konflikten.
Vi arbetar på såväl nationell och internationell nivå för att betona för finansiärer betydelsen av behovsbaserat humanitärt bistånd, angelägenheten kring humanitära principer och vikten av internationell humanitär rätt.