Hälsa i samhället

Fotograf: Aapo Huhta / Suomen Punainen Risti

Syftet med samhällsmedicin är att förbättra samhällsmedlemmarnas hälsa genom att främja hälsa och förebygga sjukdomar samt identifiera och motarbeta praxis som är skadlig för hälsan.

Man har gjort stora framsteg inom många medicinska delområden under de senaste årtiondena. Mödra-barnavården har förbättrats, tillgången till vaccinationer har ökat och läkemedel har utvecklats för många smittsamma sjukdomar.

Denna utveckling har emellertid varit ojämn: hälften av världens befolkning har fortfarande inte tillgång till nödvändiga hälsovårdstjänster.

Röda Korset och Röda Halvmånen erbjuder hälsovårdstjänster till samhällen på de mest svåråtkomliga områden, vilket minskar den ojämlika tillgången till hälsovårdstjänster. 

Så här hjälper Finlands Röda Kors

Samhällsmedicin har redan under många års tid varit en av tyngdpunkterna i Finlands Röda Kors internationella bistånd.

Vi stärker särskilt mammors och barns hälsovård samt förverkligandet av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. 

Syftet med samhällsmedicin är att förbättra samhällsmedlemmarnas hälsa genom att främja hälsa och förebygga sjukdomar samt identifiera och motarbeta praxis som är skadlig för hälsan.

Verksamheten strävar efter att engagera människor även utanför hälsovårdscentralerna, i det egna samhället.

Två likadana modeller finns inte

Samhällsmedicin ser olika ut i varje land och det finns inget förhållningssätt som passar alla. Vi har ett nära samarbete med vår lokala partner för att bedöma situationen och förstå den lokala verksamhetsmiljön.

Vi skräddarsyr vårt stöd så att det motsvarar varje samhälles behov. Vi bistår det lokala offentliga hälso- och sjukvårdssystemet.

Även svåra utmaningar kan behandlas när Röda Korsets och Röda Halvmånens frivilliga, hälsovårdens arbetstagare, samhällsledare och familjer samarbetar. Läs mer om hur samarbetet bröt ner fördomar om coronavaccinationer i Kenya.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i centrum

Vi arbetar på lång sikt med våra lokala partner, som i sin tur har kontinuerlig kontakt med de lokala samhällena. Detta möjliggör även behandling av känsliga ämnen.

Vi stödjer projekt som ger kvinnor och barn viktiga hälsovårdstjänster, såsom hjälp med familjeplanering, tillgång till rådgivningen, en möjlighet till trygg förlossning och vård efter förlossning.

Läs om traditionella doulors roll under graviditeten i Kenya här (sid 37).

Att avveckla skadlig praxis är ett långsamt, men viktigt arbete. Förebyggande av kvinnlig könsstympning, förhindrande av barn- och tvångsäktenskap samt bekämpning av sexuellt och könsbaserat våld är en väsentlig del av våra hälsoprojekt.

Samhällets deltagande

Vi stärker samhällsmedicinen som helhet och hit hör både tjänster på samhällsnivå som förverkligas med frivilliga krafter och det lokala hälsovårdssystemet. Dessa kan se väldigt olika ut i olika länder.

Att erkänna lokala frivilliga som viktiga biståndsgivare och att skapa förtroende är centralt för vår verksamhet.

Samhällsmedlemmarnas deltagande i hälsoprojekten ger dem en möjlighet att hitta egna lösningar på sina hälsoutmaningar.

Ett helhetsbetonat förhållningssätt till hälsan innebär att samhällets medlemmar är aktiva deltagare i skapandet av friskare gemenskaper. Läs hur Röda Korsets frivilliga samt rätt kost och rent vatten skapar friskare samhällen i Malawi.

Finlands Röda Kors teman för internationellt bistånd
Finlands Röda Kors teman för internationellt bistånd
Röda Korsets internationella bistånd
Röda Korsets internationella bistånd