Arbetet mot klimatförändringen
Klimatförändringen är vår tids största globala utmaning och de humanitära effekterna förväntas snabbt bli värre.
Samhällen runtom i världen behöver mer stöd för att anpassa sig till klimatförändringen och klara av extrema väderfenomen.
Nuvarande åtgärder är otillräckliga i förhållande till de allvarliga konsekvenserna av klimatförändringen.
Finlands Röda Kors motarbetar de ökande effekterna av klimatförändringen och samlar flera olika aktörer för att lösa utmaningarna. Utsatta människor får livsviktig hjälp och stöd genom oss.
Så här hjälper Finlands Röda Kors
Som världens största humanitära aktör förbinder sig Röda Korset att svara på klimatförändringens konsekvenser och bidrar till att dämpa klimatförändringen.
I Röda Korsets arbete i anknytning till klimatförändringen ligger fokus på att förebygga risker, minska effekterna av dem och på den humanitära hjälp som ges i katastrofsituationer.
Genom katastrofberedskapsarbete stärker vi människors och lokala samhällens förmåga att anpassa sig till de problem som klimatförändringen medför och deltar i utvecklingen av system för tidig varning.
Som en del av vårt arbete kartlägger vi risker som klimatförändringen medför, bedömer deras effekter och utnyttjar långsiktiga väderprognoser i vårt arbete.
Stärkande av lokal beredskap och utveckling av föregripande insatser
Vi stödjer våra lokala partner så att de är bättre förberedda på extrema väderfenomen och kriserna de orsakar och kan agera effektivt.
Stärkandet och upprätthållandet av lokal beredskap har en avgörande betydelse för dämpandet av katastrofers effekter, räddandet av människoliv och skyddandet av egendom och näringar.
Vi stärker samhällenas katastrofberedskap på många olika sätt, såsom genom att arrangera beredskapsövningar och öka samarbetet mellan olika aktörer.
Föregripande insatser innebär åtgärder som vidtas utgående från väderprognoser och -varningar före det förutsedda hotet. Syftet med dessa åtgärder är att minska eller förhindra katastrofens effekter på förhand.
Föregripande insatser förutsätter förfinansiering, som beviljas när fastställda gränsvärden, till exempel mängden nederbörd, har överstigits. Du kan läsa om Filippinernas Röda Kors föregripande insatser här.
Utveckling av snabb handling som grundar sig på system för tidig varning
Vi deltar i utvecklingen av system för tidig varning genom att säkerställa deras tillgänglighet samt att väderprognoser och tidiga varningar leder till handling på lokal nivå.
Läs mer om Kenyas Röda Kors erfarenheter av hur system för tidig varning fungerar när torkan förvärras.
Vi medverkar i FN:s initiativ Early Warnings for All. Syftet med initiativet är att pålitliga väderprognoser och -varningar som produceras av system för tidig varning ska vara tillgängliga för alla människor före 2027.
Vi samarbetar med Finlands Meteorologiska institut i fråga om system för tidig varning exempelvis i Nepal, Kenya, Rwanda och Tanzania. Läsa här (på engelska) om hur system för tidig varning fungerar. Du kan läsa mer om samarbetet med Meteorologiska institutet här.
Kartläggning av klimatrisker
Vi stöder våra lokala partner i bedömningen av klimatrisker och behoven hos utsatta människor. Lokal och traditionell kunskap är central i kartläggningen av klimatrisker samt planeringen av åtgärder.
Även ett nära samarbete med relevanta myndigheter och inrättningar är nödvändigt. Läs om hur skolor och elever i Zimbabwe förbereder sig inför katastrofer.
Vårt mål är att bedöma och beakta klimatrisker i allt vårt arbete. Vi ägnar särskild uppmärksamhet åt specialbehoven och delaktigheten i fråga om kvinnor och flickor samt personer med funktionsnedsättning.