Frågor och svar om alkohol och droger på festivaler
På festivaler konsumeras mycket alkohol och även andra rusmedel florerar mer än vanligt. I den här artikeln har vi sammanställt de vanligaste frågorna gällande alkohol och droger som ställs till våra festivalfrivilliga.
Vad kan jag göra så att jag inte dricker för mycket? Kan man sakta ned berusningen?
Det lönar sig alltid att ha en vattenflaska med när man dricker alkohol. I synnerhet när det är varmt på sommaren är det viktigt att se till att man inte konsumerar alkohol för att släcka törsten. Om du har lätt för att glömma bort att dricka vatten, kan du ladda ned en app i telefonen som påminner dig om att dricka vatten.
Om man dricker, lönar det sig även att äta. Stabilt blodsocker förhindrar även dåligt mående i efterhand.
På festivaler som varar i flera dagar markerar vissa på etiketten vilken flaska som är till vilken dag. Då är det inte lika lätt att dricka för mycket på en och samma gång.
Det lönar sig inte att dricka från andras flaskor. Någonting kan ha lagts i flaskan eller så kan innehållet oväntat vara starksprit. Då blir man berusad snabbare och kraftigare än man själv har förutsett.
Ta även hand om din kompis. Kom överens om att ni håller kontakt under hela festivalen
Min kompis tog droger på festivalen och blev helt snurrig. Vad kan det vara frågan om?
På festivaler förekommer farliga situationer med droger lättare än annars. Den bullriga miljön påverkar måendet och en person som har tagit droger kan inte nödvändigtvis uppfatta eller kontrollera sina känslor som normalt.
Användning av droger är aldrig säkert och under evenemang florerar ofta verkligen oförutsägbara droger. Droger som köps på festivaler kan till innehåll och styrka vara någonting helt annat än vad du har tidigare erfarenheter av.
Hur vet jag om min kompis har konsumerat alkohol eller någonting annat?
Om din kompis beter sig konstigt och är snurrig, är det bästa knepet att fråga direkt. Döm inte, utan fråga om hen känner sig konstig och vad det kan bero på. Du kan fråga i vilken situation kompisen kan ha fått i sig någonting annat än alkohol.
Det är viktigt att inleda diskussionen och berätta vad man har lagt märke till. Även om kompisen inte genast vill prata, kan hen senare återkomma till ämnet.
Om du inte känner personen väl, kan du ändå lufta din oro: du beter dig inte som vanligt, är allt okej? Berätta vad du har lagt märke till och lämna utrymme för personen att svara.
Dricker alla andra?
Alla dricker inte. I Finland är många fler än var tionde vuxen helt nykter. Särskilt unga pratar mer om att dricka alkohol än vad de i verkligheten dricker.
Använder alla andra cannabis?
Nej, det gör de inte. Av vuxna har 70 procent aldrig ens testat cannabis och motsvarande siffra bland unga är 90 procent. Bland dem som har testat, har konsumtionen oftast stannat vid den enda gången de testade.
Även om man pratar mycket om cannabis, har konsumtionen av cannabis enligt statistiken inte ökat nämnvärt bland unga.
Majoriteten av unga ställer sig negativa till cannabis. Enligt THL:s skolhälsoenkät accepterar endast var femte studerande på yrkesskolor och gymnasier användning av cannabis bland sina jämnåriga. Bland elever i årskurs 8 och 9 accepterar endast något fler än var tionde användning av cannabis bland sina jämnåriga.
Hur kan man tacka nej till sprit och droger?
Om du inte vill dricka eller använda droger, så behöver du inte göra det. Du kan neka till dem genom att säga nej tack. Ju självsäkrare du tackar nej, desto mer osannolikt är det att någon lyckas övertala dig längre än så.
Kan man lämna en berusad eller slocknad kompis ensam?
Lämna aldrig en kompis som har slocknat ensam. I Finland dör människor varje år som har slocknat och kvävs av sina egna spyor.
Om du inte lyckas få liv i kompisen genom att skaka hen lätt, kommer hen heller inte att vakna om hen mår dåligt eller om någon tränger sig in i tältet eller försöker stjäla saker. Om du inte lyckas väcka kompisen eller om hens andning försvåras, ska du larma efter hjälp.
Om den berusade personen går att väcka och vill ligga ned och vila, måste hen ligga i stabilt sidoläge. Då kommer spyorna ut och hamnar inte i lungorna. Stöd upp det stabila sidoläget bakom ryggen så att kompisen inte vänder sig tillbaka på rygg.
I många festivalområden finns Röda Korsets tillnyktringsplats. Dit kan du föra kompisen för tillnyktring, om du själv ska gå och se något uppträdande. Vid tillnyktringsstationen övervakar vi måendet och erbjuder någon att prata med, om den som nyktrar till själv vill det.
Hur kan an förhindra baksmälla?
Begränsa drickandet och ät tillräckligt. När du äter håller sig blodsockret jämnt och då känner du dig bättre på morgonen.