Säkerhet på sommarstugan
Läs våra tips för hur du förbättrar säkerheten på sommarstugan.
Fungerar brand- och kolmonoxidvarnaren i stugan? Förvaras verktyg och farliga kemikalier utom räckhåll för barn? Ligger det brädor med spikar i på gården? Vet alla stuggäster var första hjälpen-utrustningen förvaras och vad adressen till stugan är i händelse av en nödsituation?
Det allt varmare vädret lockar många till att inleda stugsäsongen, som ofta börjar med att man städar, krattar och utför annat hobbyarbete på stugan och runt omkring den. Samtidigt är det bra att kontrollera om stugan och den närmaste omgivningen är säker samt om man är förberedd på olyckor.
Bort med ovarsamhet och jäkt
Många olyckor inträffar när semesterfiraren gör någonting efter en lång paus och är lite ringrostig.
På semestern kan det hända att man blir intresserad av en ny hobby, man reser, åker båt och gör utflykter, och då kan det hända missöden. På fritiden gör vi också ofta många saker samtidigt.
Du kan dock undvika olyckor om du agerar lugnt och koncentrerar dig på en sak i taget. Om någonting ändå skulle inträffa är det bra att ha första hjälpen-utrustningen nära till hands.
När du kommer till stugan ska du noggrant kontrollera att läkemedel och giftiga ämnen förvaras utom räckhåll för barn.
Första hjälpen-färdigheter och beredskap för stugsäsongen
På sommaren är typiska olyckor som kräver första hjälpen metkrokar som fastnat i huden, brännskador, sår och ledskador.
I beredskapen ingår även att fundera ärligt över sina simkunskaper och korrekt användning av räddningsväst. Användning av rusmedel ökar risken för olyckor, och man ska inte simma när man är berusad.
Drunkning sker ofta ljudlöst. En person som håller på att drunkna kan helt enkelt inte ropa på hjälp, eftersom all energi går åt till att hålla sig på ytan eller kunna ta sig upp till ytan.
Det är också bra att ha till exempel en tom dunk eller en hink i ett rep vid stranden om det inte finns någon livboj. Det är lätt för en person som håller på att drunkna att ta tag i ett flytande föremål, och då kan hen dras iland.
Om ett olycksfall eller en olycka ändå skulle inträffa är det viktigt att veta vad du ska göra. Före semestern är det bra att kontrollera att du fortfarande kan ge första hjälpen. På en kurs i första hjälpen lär du dig färdigheter och får modet att handla. Du kan också på egen hand träna första hjälpen med hjälp av Röda Korsets första hjälpen-anvisningar.
Vi har sammanställt första hjälpen-anvisningar för sommaren på vår webbplats, där du kan skriva ut och använda dem som checklista eller spara dem som bokmärke. Första hjälpen-anvisningarna för sommaren innehåller också en lista över utrustning som det är bra att skaffa till stugan, semesterbostaden eller båten samt ta med sig på tältutflykter eller festivaler i sommar.
Kontrollera var du är
Om olyckan är allvarlig och det behövs mer hjälp är det viktigt att veta var man är. Innan du åker på semester är det bra att ta reda på den exakta positionen för platsen dit du är på väg, till exempel sommarstugans koordinater. Du kan kontrollera koordinaterna på nödcentralens webbplats på basis av adressen.
Det är bra att ha den exakta adressen på en synlig plats och också lära barnen den. Man vet aldrig när man själv behöver hjälp och den som kallar på hjälp är en sommargäst från en annan ort.
Hjälparna hittar till platsen också med hjälp av appen 112 Suomi, eftersom den förmedlar den exakta positionen för den som ringer till nödcentralen. Ladda ner den avgiftsfria appen i appbutiken i din telefon.
Med önskan om en säker stugsäsong!