Krisinkvartering erbjuder ett tryggt boende
Krisinkvarteringen erbjuder en trygg tillfällig övernattningsplats i en krissituation.
Inom krisinkvarteringen vid de Ungas skyddshus hjälper vi dig om du är ung eller en ung vuxen och behöver stöd samt en tillfällig övernattningsplats. Du kan söka hjälp om du är en ung person, en närstående till en ung eller en yrkesperson som arbetar med unga.
Krisinkvartering kan behövas till exempel vid följande situationer:
- i akuta krissituationer, såsom gräl med familjen, partnern eller andra närstående
- om du behöver brådskande skydd och stöd eller en trygg plats för att lugna din situation.
Inom krisinkvarteringen hjälper de anställda vid de Ungas skyddshus. De anställda har stor erfarenhet av att stödja unga, unga vuxna och familjer. Du får också stöd av de frivilliga inom krisinkvarteringen.
Hjälpen på de Ungas skyddshus är avgiftsfri. Krisinkvarteringen erbjuds på fem Ungas skyddshus.
Vad händer vid krisinkvarteringen?
Vid krisinkvarteringen hjälper vi dig att stabilisera din livssituation. Vi erbjuder en trygg sovplats och en miljö där du kan berätta om dina upplevelser och känslor. Målet med krisinkvarteringen är att
- stabilisera en livssituation som krisat sig
- göra det lättare för dig att anpassa dig till din situation och klara dig i svåra livssituationer
- hjälpa dig att hitta metoder och handlingssätt som hjälper dig att återgå till den normala vardagen.
Vid krisinkvarteringen erbjuds du en trygg övernattningsplats antingen i ett eget eller delat rum på de Ungas skyddshus. Vi tar också hand om dina grundläggande behov, det vill säga vi erbjuder mat, hygienartiklar och till exempel möjlighet att tvätta sig eller tvätta kläder.
Vid inkvarteringen finns jourhavande anställda och frivilliga på de Ungas skyddshus. De frivilliga är närvarande, lagar mat åt dig och gör vardagliga saker tillsammans med dig, till exempel tittar på tv.
Utöver inkvarteringen erbjuder våra anställda samtalshjälp för dig, din familj och dina närstående eller yrkespersoner som arbetar med dig. Utöver inkvarteringen erbjuder våra anställda samtalshjälp för dig och även för din familj och dina närstående. Med hjälp av diskussionen försöker vi hitta lösningar på din situation. Vi samarbetar också med eventuella yrkespersoner som arbetar med dig.
Det är frivilligt att övernatta på de Ungas skyddshus. Om du övernattar på de Ungas skyddshus förbinder du dig till rusmedelsfrihet och husets regler. Man kan alltså inte komma till huset till exempel berusad.
Hur kan du få hjälp?
Skyddshusen som erbjuder krisinkvartering finns på fem olika orter: i Helsingfors, Esbo, Vanda, Åbo och Tammerfors. Vi hjälper dock även invånare på andra orter.
Krisinkvarteringen har öppet alla dagar på året kl. 17–10, då vi även erbjuder krishjälp till exempel per telefon. På vardagar besvarar vi samtal, meddelanden och e-post dygnet runt.
Du kan kontakta de Ungas skyddshus per telefon, via WhatsApp eller e-post. Kontaktuppgifterna till skyddshusen finns nedan. Under det första samtalet diskuterar vi hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt.
Om du är minderårig kommer vi överens om inkvarteringen med dina vårdnadshavare. Du kan också kontakta oss om du är en familjemedlem till en ung person, en närstående eller en yrkesperson som arbetar med unga personer, till exempel en kurator, lärare eller socialarbetare.
Jag är tacksam för att jag fick en plats där jag kände mig trygg. Jag fick berätta om mina erfarenheter, jag blev hörd och ingen dömde mig.