Vi hjälper att skapa en vardagsrytm och rutiner som stöder sömnen.
Vi hjälper dig att skapa en sömnrytm för att få ett bättre grepp om din dagsrytm och vardag. Du kan behöva sömnrytm till exempel i följande situationer:
när din dygnsrytm är störd, det vill säga du sover på dagen och är vaken på natten
när dagsrytmen försvårar studier, arbete och dagliga rutiner samt orsakar dig stress och ångest.
Du kan söka hjälp om du är ung, en ung vuxen, en familjemedlem eller en närstående till en ung eller en yrkesperson som arbetar med unga.
De anställda vid de Ungas skyddshus hjälper dig att skapa en sömnrytm. De anställda har erfarenhet av att stödja unga, unga vuxna och familjer. Frivilliga på de Ungas skyddshus ger också stöd för att skapa en sömnrytm.
Vi hjälper dig att skapa en sömnrytm avgiftsfritt, och detta erbjuds alla dagar året runt på alla de Ungas skyddshus.
Vad händer när man skapar en sömnrytm?
Sömnrytmen hjälper att återställa de dagliga rutinerna och förbättra livskvaliteten. Målet med att skapa en sömnrytm är att
- hjälpa att utveckla hälsosamma och nyttiga sömnrutiner
- stödja ditt välbefinnande och hanteringen av vardagen
- stärka din förmåga att klara av dagliga utmaningar och vardagen.
Vid hjälpen att skapa en sömnrytm börjar man med en första visit, där vi ställer upp gemensamma mål för hur hjälpen ska lyckas. Vid hjälpen att skapa en sömnrytm kan du övernatta på de Ungas skyddshus eller hemma. Hjälp att skapa en sömnrytm erbjuds också på distans via Nettiturvis.
Om du övernattar på skyddshuset som en del av att skapa en sömnrytm, kan du lära känna oss och träffa de anställda före övernattningen. Om du är minderårig kommer vi överens om övernattningen även med dina vårdnadshavare.
När vi skapar sömnrytm lär vi dig hälsosamma och nyttiga sömnrutiner enligt dina behov och din motivation: När du övernattar på skyddshuset kan vi till exempel komma överens om begränsningar i användningen av telefon och annan utrustning. Vi funderar tillsammans på orsakerna till att sömnrytmen är dålig och på metoder som kan korrigera situationen vid regelbundna träffar med en anställd.
Frivilliga på de Ungas skyddshus hjälper också att stödja en regelbunden dagsrytm. De frivilliga erbjuder samtalshjälp och till exempel varm mat.
Vid hjälpen att skapa en sömnrytm samarbetar vi också med din familj, dina närstående och din läroanstalt för att hitta fungerande sätt att stödja rytmen. Alla har en viktig roll för att sömnrytmen ska lyckas.
Hur kan du få hjälp?
Hjälp med att skapa en sömnrytm erbjuds alla dagar året runt. Skyddshusen som erbjuder hjälp att skapa en sömnrytm finns på fem olika orter: i Helsingfors, Esbo, Vanda, Åbo och Tammerfors. Vi hjälper dock även invånare på andra orter.
Vi svarar varje dag, även på kvällar och helger. Du kan också kontakta oss om du är en familjemedlem till en ung person, en närstående eller en yrkesperson som arbetar med unga personer.
Vid den första kontakten diskuterar vi hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Kontakten binder dig inte till något. Du kan ta kontakt per telefon, via WhatsApp eller e-post. Kontaktuppgifterna till skyddshusen finns nedan.
Jag har fått ordning på sömnrytmen, och det är lättare för mig att gå till skolan på morgnarna.