Med medel från Näsdagen har man förbättrat barnens näring och byggt tvättrum för flickor
Finlands Röda Kors har med medel från Näsdagen hjälpt barn och unga i Tadzjikistan, Burundi och Somalia. Barnen har fått till exempel vattenpunkter till skolor, vaccinationer och hälsosam mat.
Finlands Röda Kors har förbättrat kvinnors och barns hälsa med medel från Näsdagen i tre länder: Tadzjikistan, Burundi och Somalia. Med Näsdagsmedel har man finansierat en del av organisationens utvecklingssamarbete. Den övriga finansieringen har kommit från Finlands utrikesministerium och Finlands Röda Kors katastroffond.
Flickornas menstruationshygien har förbättrats i Tadzjikistan
15-åriga Amina arbetar som frivillig för Röda Halvmånen i sin hemby i Rashtdalen
i Tadzjikistan. Hon håller informationsinslag för andra skolbarn om vad hon lärt sig
från Röda Halvmånen.
– Vi får information om hygien från biologilektionerna, men från Röda Halvmånens informationsinslag vet jag att var och en måste ta hand om sin hygien för att hålla sig frisk och undvika t.o.m.
livsfarliga sjukdomar, säger Amina.
Röda Halvmånen har förbättrat skolelevernas möjlighet att ta hand om sin hygien under skoldagen.
– Vi har två platser där man kan tvätta sina händer, en för yngre och en för äldre elever. Vattnet är säkert:
det kan man dricka, berättar Amina.
I synnerhet har ett eget badrum förbättrat flickornas ställning: de har nu möjlighet att tvätta sig och byta
binda.
– Vi behöver inte längre åka hem eller till en vän i närheten av skolan för att tvätta oss under mensen, gläder sig Amina.
Med delvis donerade medel från Näsdagen har Röda Halvmånens frivilliga berättat om hälsa och hygien i området kring Rashtdalen i Tadzjikistan. De frivilliga berättar i skolor och samfund om menstruationshygien, sexuell och reproduktiv hälsa samt hur man skyddar sig mot smittsamma sjukdomar. De frivilliga lär eleverna grunderna i första hjälpen och berättar hur man förbereder sig inför katastrofer. Röda Halvmånen har med stöd av Finlands Röda Kors också byggt vattenpunkter och förbättrat skolornas toalett- och tvättrum för att flickorna ska ha ett lämpligt utrymme för att sköta sin menstruationshygien.
Barnens näring har förbättrats i Burundi
Barnens undernäring förekommer ofta i Burundi. Mer än hälften av femåriga barn är småvuxna på grund av undernäring. Många små barn och gravida kvinnor lider också av anemi dvs. järnbrist.
Delvis med medel från Näsdagen har man i Burundi förbättrat framför allt barnens näring. På näringsställen som grundats i samfund följer man regelbundet barnens uppväxt och utveckling, till exempel genom att mäta omkretsen på barnens armar. På punkterna delas information om hälsosam mat, matlagning och hemträdgårdar. Undernärda barn får näringsrik mat. De frivilliga har också utbildat familjer och samfund för att övervaka undernäring hos barn.
År 2023 deltog över 19 000 barn i näringsuppföljningen, varav 1500 barn konstaterades lida av måttlig undernäring och över 200 barn av svår undernäring. Barnen med sina familjer fick komma till näringsrehabiliteringspunkterna för fortsatt vård.
Förutom barnens näring har Röda Korset utbildat frivilliga i Burundi i första hjälpen, sexuell och reproduktiv hälsa samt förebyggande av sexuellt och könsbaserat våld.
Mobila hälsokliniker ger rådgivningstjänster till samfund i Somalia
I Somalia är undernäringen bland de värsta i världen. Hungersnöden som hotade 2023 lyckades undvikas på grund av humanitärt bistånd och anländande regn. Landet drabbades dock av både torka och översvämningar orsakade av kraftiga regn som förstörde matförsörjning, skolor, hem och vattenpunkter. Översvämningarna försämrade barnens näring.
Delvis med medel från Näsdagen har Röda Korset stött sju mobila hälsoklinikers verksamhet som en del av hälsoprogrammet Röda Halvmånen i Somalia. År 2023 följde klinikerna 32 000 barns näring och tillväxt. Hos 23 procent av barnen konstaterades svår till måttlig undernäring. Via klinikerna hänvisades barnen till ett näringsprogram för fortsatt vård. År 2023 vaccinerades över 14 000 barn på klinikerna och över 4500 mödrar fick hjälp att föda på ett säkert sätt.
Text: Minttu-Maaria Partanen, kommunikationssakkunnig