I och med att spänningarna ökar är det viktigt att hålla fast vid krigets lagar – att lämna konventionen om personminor äventyrar skyddet av civila

Internationella rödakorskommittén ICRC, Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen IFRC och Röda Korset i sju europeiska länder har publicerat en resolution gällande staternas tillkännagivanden under den senaste tiden om att de ämnar lämna Ottawakonventionen som förbjuder personminor. Att länderna säger upp ett centralt regelverk som gäller humanitär rätt äventyrar skyddet av civilbefolkningen vid konflikter och riskerar att målen för krigets lagar inte uppfylls.
Fem länder i Europa har under den senaste tiden tillkännagett sina planer på att lämna den internationella konvention som förbjuder användningen av personminor, den så kallade Ottawakonventionen. Det senaste av dessa länder är Finland.
Tillkännagivandet har gjorts i en situation då de internationella spänningarna har ökat och Europas säkerhetssituation anmärkningsvärt förändrats. De pågående konflikterna har gjort att tiotusentals människor har mist sina liv.
ICRC, IFRC och Röda Korsets nationella föreningar, även Finlands Röda Kors, är synnerligen oroade över staternas strävanden att dra sig ur konventionen, som har ingåtts för att minska antalet civila offer i krig. Personminorna äventyrar civilbefolkningens liv, för de väljer inte ut sina offer.
Över 80 procent av offren för personminor är civila, av vilka en betydande del är barn. Personminorna exploderar oberoende av om det är en soldat eller en civilperson som kliver på dem. Minornas effekter kvarstår flera år och årtionden efter att striderna har upphört.
Ottawakonventionen har på ett effektivt sätt ingripit i de orimliga humanitära konsekvenserna, vilket är varför staterna undertecknade konventionen. Då personminorna på 1990-talet årligen dödade eller invalidiserade över 24 000 människor, var siffran 833 år 2023 (Landmine Monitor 2024). Produktionen av personminor har avslutats i 40 stater och över 55 miljoner personminor har förstörts.
Fälterfarenheten visar att en del av vapnen inte kan användas med respekt för krigets lagar
Krigets lagar finns till uttryckligen för krig. Den militära nyttan och betydelsen av personminor på slagfältet har inte ändrats sedan 1997, då konventionen om att förbjuda personminor antogs. Inte heller deras nackdelar har förändrats.
Röda Korset har agerat i krigszoner i över 150 år. I dag verkar Röda Korset i världens alla konflikter. Historiens lärdomar är klara: användningen av personminor ger alltid upphov till enorma humanitära konsekvenser och de har ytterst sällan använts på ett sätt som skulle vara förenligt med krigets lagar. Till och med när personminor har utplacerats på frontlinjer, dödar och invalidiserar de slutligen enligt Röda Korsets fälterfarenhet just de personer som det var meningen att skydda med vapnen. Till slut föranleder minröjningen, som sträcker sig över många år och till och med årtionden, ofantligt stora kostnader.
Ottawakonventionen skapades, då man i tiden inte kunde ingripa i problemen som personminorna orsakade enbart genom regelverk som innehöll användningsbegränsningar. Av dessa orsaker bör man inte återgå till att använda personminor.
Staterna har begränsat användningen av vapen av humanitära skäl
Krig förorsakar oerhört lidande och enorm förstörelse. För att trygga humaniteten har staterna ändå ansett det vara nödvändigt att begränsa sätten för krigsföring. Vapen förbjuds inte för att de skulle vara helt onyttiga i alla situationer, utan för att det humanitära priset för användningen av dem skulle vara orimligt. Därför är till exempel kemiska eller biologiska vapen förbjudna.
Att lämna en konvention, som ingåtts på humanitära grunder, av rent militära skäl söndervittrar hela det internationella systemet för humanitär rätt.
I krig är inte alla metoder tillåtna. I en allt mer spänd internationell situation är det läge att förstärka, inte att försvaga, regler och avtal som skapats för krig. Konflikterna i världen under den senaste tiden visar att krig fortsättningsvis orsakar oerhört lidande och enorm förstörelse.
Staterna ska genom sina åtgärder stärka skyddet av civila och ta avstånd från vapen, vars humanitära konsekvenser är orimliga för civila.
Staterna har gett Röda Korset ett särskilt mandat att hjälpa och skydda krigsoffer samt att utveckla och främja internationella regler som gäller krigsföring, det vill säga den internationella humanitära rätten. Dessa uppgifter finns inskrivna i internationella avtal. Till den internationella humanitära rätten hör också Ottawakonventionen som förbjuder personminor.
Finlands Röda Kors meddelande ovan baserar sig fritt på resolutionen av ICRC, IFRC och Röda Korset i Lettland, Litauen, Norge, Sverige, Finland, Danmark och Estland, som kan läsas i sin helhet på engelska här.

Även krig har regler
