22.07.2024

Vad ska man göra om man går vilse i skogen? Frivilliga räddningstjänstens tips hjälper dig att förbereda dig för bär- eller svamputflykten

En frivillig och en räddningshund i skogen.
Fotograf: Timo Heikkala / Suomen Punainen Risti

Då bär- och svampsäsongen börjar beger sig många åter ut i skogen. Frivilliga räddningstjänstens tips minskar risken att gå vilse och hjälper när man gått vilse i skogen. När man gått vilse är det särskilt viktigt med rätt utrustning och att man agerar lugnt.

Frivilliga räddningstjänsten, det vill säga Vapepa, som koordineras av Röda Korset, stöder myndigheterna i olika uppgifter, såsom att spana efter försvunna personer. När svamp- och bärsäsongen inleds innebär det ofta också att Frivilliga räddningstjänstens uppdrag ökar.

Förbered dig med utrustning: packa med detta när du beger dig ut i skogen

Innan man beger sig ut i skogen är det bra att planera sin rutt noggrant. Dessutom lönar det sig att berätta för någon annan om sin utflyktsplan, det vill säga vart man är på väg, vilken rutt man ska följa och hur länge man tänker stanna.

När man beger sig ut i skogen är det bra att packa åtminstone en omgång varma reservkläder som man klarar sig med om utflykten oförväntat drar ut till kvällen eller natten. Det är bra om kläderna är färgglada så att de skiljer sig från den omgivande terrängen. Detta hjälper i spaningssituationer. Det lönar sig också för dem som vandrar i skogen att ta med sig ett rymdtäcke. Rymdtäcket är lätt men varmt, skyddar mot regn och fungerar som sittunderlag.

Det är bra att ta med en fullt laddad reservströmkälla och en sladd som passar telefonen ifall telefonens batteri blir tomt. Det är också bra att ladda ner appen 112 Suomi på förhand. När man ringer ett nödsamtal via appen lokaliserar appen den exakta platsen för den som gått vilse och förmedlar den till nödcentralsoperatören. Dessutom är det bra att ladda ner en kartapp och bekanta sig med den redan innan man går ut.

Det lönar sig också att ta med sig papperskarta, kompass, tändstickor, tändmaterial, kniv och matsäck, som man vid behov klarar sig med även en längre tid. Speciellt i varmt väder är det viktigt att ta med tillräckligt att dricka.

Om du går vilse är det viktigt att du håller dig lugn

Om man märker att man gått vilse är det viktigaste att komma ihåg att man ska hålla sig lugn. Det lönar sig för vandraren att stanna upp en stund och observera omgivningen i lugn och ro. Man kan försöka lokalisera sig själv med hjälp av kartappen och landmärken.

– Om man börjar irra omkring kan situationen bli värre, påminner Frivilliga räddningstjänstens beredskapssamordnare Arsi Veikkolainen från Röda Korset.

Man ska inte heller skämmas över att man gått vilse, utan det lönar sig att ringa efter hjälp i tid.

– Om man inte hittar rätt väg så lönar det sig att kalla på hjälp i god tid, exempelvis med appen 112. Många tvekar alltför länge innan de kallar på hjälp.

För den som har gått vilse finns det alltid hjälp att få. Frivilliga räddningstjänsten har över 12 000 utbildade frivilliga som årligen bistår myndigheterna i olika hjälpsituationer runtom i Finland. Förutom att söka efter försvunna personer har Frivilliga räddningstjänsten till uppgift att ge psykiskt stöd, att sköta trafikstyrning samt att bistå vid evakueringar vid olika olyckor och krissituationer.