24.09.2024

Finlands Röda Kors Hungerdagsinsamling börjar på torsdag – pengarna som samlas in till katastroffonden används till att hjälpa i Finland och ute i världen

Fotograf: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Hungerdagens bössinsamling börjar runt om i Finland på torsdag 26.9 och pågår till lördag 28.9. På webben kan bidrag ges till Hungerdagen fram till 12.10. Hjälp har behövts under den senaste tiden vid plötsliga kriser i vårt eget land och ute i världen, till exempel i Gaza och i översvämningsdrabbade Etiopien.

Under Hungerdagen samlas medel in till Finlands Röda Kors katastroffond. I vårt eget land används medel ur katastroffonden till att upprätthålla beredskapen bland annat genom att utbilda frivilliga för olyckor och störningssituationer.

Under de senaste veckorna har Finlands Röda Kors frivilliga till exempel erbjudit psykiskt stöd till ögonvittnen som chockats av skottlossningen i Tammerfors, deltagit i efterspaningen av försvunna ungdomar samt ordnat materiell hjälp till människor som förlorat sina hem i eldsvådor i Kemi och Keuru. I våras stödde våra frivilliga uppskakade människor utanför Viertola skola efter skolskjutningen i Vanda samt gick runt och samtalade med människor i köpcenter, ungdomsgården och biblioteket i närområdet.

– Med hjälp av katastroffonden är våra utbildade frivilliga snabbt framme på plats för att stödja och hjälpa när någonting händer. En stor del av hjälpen ges i situationer som inte syns i rubrikerna. Våra frivilliga är och hjälper människor som drabbats av en plötslig kris eller olycka någonstans i Finland i genomsnitt tre gånger i veckan, säger Finlands Röda Kors chef för beredskapsenheten Susanna Saarimaa.

Röda Korsets frivilliga hjälper i krissituationer i hemlandet ofta genom att fungera som ett stöd för myndigheternas arbete.

Stöd till hälso- och sjukvården ur katastroffonden mitt i konflikter och naturkatastrofer

Ur katastroffonden ges hjälp förutom i hemlandet även på andra håll i världen.

Just nu är den humanitära situationen till exempel i Gaza katastrofal och hjälpbehovet är enormt. Det lokala hälso- och sjukvårdssystemet har kollapsat och människornas levnadsförhållanden har redan i månader varit extremt svåra.

– I Gaza är bristen på mat, rent vatten, hälso- och sjukvård, sanitetsutrymmen och mediciner skriande. Just nu har människorna i Gaza ingen trygg plats att gå till. Livsfarliga smittsamma sjukdomar hotar att spridas. Vi har levererat personal och sjukhusutrustning till Röda Korsets fältsjukhus i Gaza. Internationella Rödakorskommittén för fortgående diskussioner med parterna i konflikten för att den humanitära hjälpen ska kunna levereras tryggt till dem som behöver den, berättar Finlands Röda Kors direktör för internationell biståndsverksamhet Tiina Saarikoski.

Fältsjukhuset är en del av ett mera omfattande biståndsarbete som Finlands Röda Kors utför för att hjälpa människorna som lider av Gaza-Israel-konflikten. Biståndsverksamheten finansieras med medel från Finlands utrikesministerium och Finlands Röda Kors katastroffond.

Människornas hälsa är hotad förutom i Gaza även på andra ställen. På områden som lider av extrema väderfenomen är tillgången på rent vatten dålig. Till exempel i Etiopien har skyfallen som började i juli-augusti orsakat översvämningar och ett jordskred som med antalet dödsoffer mätt är det värsta i Etiopiens historia. Översvämningar och jordskred har förutom hem också förstört vattensystem.

– Smittsamma sjukdomar hotar hälsan för människor som redan från förut är undernärda, i synnerhet barn. I år har vi fått rapporter om att kolerafallen har ökat på flera områden i Etiopien. Kolera är ett betydande problem i landet, i synnerhet i tättbebyggda områden, där hygienförhållandena och tillgången till hälso- och sjukvårdsservice är dåliga.

Ur Finlands Röda Kors katastroffond ges 107 000 euro till internationella Röda Korsets biståndsoperation för att hjälpa människor som drabbats av översvämningar och jordskred samt 50 000 euro till etiopiska Röda Korsets arbete mot kolera.

Medlen som under Hungerdagen samlas in till Röda Korsets katastroffond är inte bundna på förhand till något specifikt land eller objekt. Därför kan Röda Korset snabbt hjälpa där det vid olika tillfällen behövs hjälp.

Delta i Hungerdagen som digi-insamlare
Delta i Hungerdagen som digi-insamlare
Så här hjälper ett bidrag under Hungerdagen
Så här hjälper ett bidrag under Hungerdagen