15.10.2024

Dold bostadslöshet lämnar människor utanför tjänster – Röda Korset deltar i evenemang under De bostadslösas natt runt om i landet

Fotograf: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

De bostadslösas natt uppmärksammas återigen den 17 oktober på olika håll i Finland. Röda Korset deltar i flera evenemang under De bostadslösas natt. Evenemangen omfattar både stöd för dem som behöver det och diskussion om orsakerna bakom bostadslöshet, såsom fattigdom och marginalisering.

De bostadslösas natt uppmärksammas i Finland årligen på FN:s dag mot fattigdom och marginalisering den 17 oktober.

Under De bostadslösas natt i år diskuteras i synnerhet dold bostadslöshet.

De som upplever dold bostadslöshet syns vanligtvis inte i statistiken och får därför inte alltid de tjänster som de har rätt till. Dold bostadslöshet kan försämra välfärden hos personer som redan befinner sig i en sårbar situation och utsätta dem för många former av utnyttjande och våld.

Finlands Röda Kors förebygger orsakerna till bostadslöshet och erbjuder mångsidigt stöd avgiftsfritt

Det finns många olika orsaker till bostadslöshet, till exempel fattigdom, sjukdomar och marginalisering. Bostadslöshet försämrar förutsättningarna för ett människovärdigt liv och är en av de mest extrema formerna av fattigdom.

Finlands Röda Kors förebygger orsakerna till bostadslöshet bland annat genom rusmedelsarbete, fängelsebesök och verksamheten i de ungas skyddshus samt genom att erbjuda samtalshjälp, hälsorådgivning och mathjälp. Man hjälper unga konkret till exempel med att hitta en egen bostad och behålla den. Mathjälpen i sin tur kan underlätta en ekonomiskt svår livssituation och hjälpa till att klara sig i vardagen. En del av dem som söker mathjälp börjar också själva hjälpa och blir frivilliga inom mathjälpen.

 – Den mathjälp som vi erbjuder är mycket mer än att ge en matkasse. Våra frivilliga möter varje hjälpbehövande som en unik individ med en egen livshistoria och livssituation. Mathjälpen är avgiftsfri och öppen för alla. Vid gemensamma måltider kan de hjälpbehövande exempelvis prata med frivilliga eller de övriga matgästerna, mäta sitt blodtryck vid vår Hälsopunkt, få hjälp med att fylla i olika stödansökningar eller få rusmedelsrådgivning, berättar Eveliina Yli-Rahnasto, planerare i Finlands Röda Kors projekt Mat och delaktighet.

Finlands Röda Kors var med i att inrätta Y-stiftelsen och är en aktiv medlem i den. Y-stiftelsen arbetar för att bekämpa bostadslöshet genom att erbjuda bostadslösa förmånliga bostäder.

Evenemang under De bostadslösas natt 2024

Vid evenemangen under De bostadslösas natt som ordnas runt om i Finland under hela veckan erbjuds stöd till dem som behöver det och diskuteras orsakerna till bostadslöshet, såsom fattigdom och marginalisering.

Under De bostadslösas natt det här året deltar Finlands Röda Kors i bland annat följande evenemang, som ordnas genom olika samarbeten (listan uppdateras):

Forssa: Forssa torg, 17.10. kl. 17–20. Offentligt evenemang med mat, klädutdelning, musik och andra aktiviteter.

Hankasalmi: Asemakatu 1, 17.10. kl. 18–22. Matutdelning.

Hämeenlinna: Hämeenlinna torg, 17.10. kl. 16–20. Offentligt evenemang med varu- och klädutdelning, mat, musik och andra aktiviteter.

Jyväskylä: Lounaispuisto, Minna Canthgatan 11, 17.10. kl. 16–22. Evenemangets tema är “Dold hemlöshet”, mer information här.

Joroinen: Myrskylyhty rf, Koskentie 9, 17.10. från kl. 9. På Myrskylyhty erbjuds gratis salta och söta tilltugg med kaffe. Bingo spelas från kl. 9.

Kokkola: Västra parken, 17.10. kl. 19–21. Evenemanget erbjuder korv, plättar och andra små tilltugg, levande musik, kläder, skor och andra donationer samt hygienartiklar.

Kuopio: Kuopio torg, 17.10. kl. 17–20. Evenemanget erbjuder soppa, tal, musik och kläddonationer.

Laukaa: Retrokeidas, Saravedentie 1, 17.10. kl. 16–20. Offentligt evenemang med korvgrillning och andra aktiviteter.

Loimaa: Loimaa torg, 17.10. kl. 16–19. Offentligt evenemang med små tilltugg.

Oulu: Rotuaari, Oulu centrum, 17.10. kl. 14–17. Nätverksevenemang, huvudsaklig arrangör är Ouluns missbrukstjänster. Röda Korsets matlagningsteam förbereder mat för 150 personer och delar ut hygienpåsar. Psykiskt stöd och vänner går runt och pratar med människor.

Pirkkala: Suupantori, 17.10. kl. 15–18. Offentligt evenemang med mat, klädutdelning och andra aktiviteter.

Pori: Eetunaukio, 17.10. kl. 19–21.30. Offentligt evenemang med korvgrillning, Satasirkus föreställning, musik och andra aktiviteter.

Rauma: Toivontalos innergård, Lyseokatu 7, 17.10. kl. 17–21. Offentligt evenemang med grillkorv, bullar och varm dryck. Klädutdelning. Röda Korsets Hälsopunkt och Delaktighetsprojektet.

Rovaniemi: Lordi torg, 17.10. kl. 18–21. Offentligt evenemang med bland annat soppa och plättar, musik, tal, utdelning av varor och hårklippning.

Seinäjoki: Centraltorget/Kirkonkranni auditorium foajé, 17.10. från kl. 18. Offentligt evenemang med musik, diskussioner och små kvällsmål.

Siilinjärvi: Siilinjärvi torg, 17.10. kl. 17–20. Erbjuder korv, musik, diskussioner och möten.

Tammerfors: Mötesplats Tampuri, 19.10. kl. 17–21. Ett evenemang öppet för alla, arrangerat av Finlands Röda Kors Tammerfors avdelning, med matservering, hälsorådgivning och kläddonationer.

Åbo: Domkyrkotorget, 17.10. kl. 18–22. Offentligt evenemang med mat, plättar, kläder, musik, tal, hårklippning och hälsopunkt.

Valkeakoski: Walpuri, Valtakatu 16, 17.10. kl. 17.30–20.30. Offentligt evenemang med mat, klädutdelning, hälsopunkt och ekonomisk rådgivning

Du kan också bläddra i evenemang som ordnas genom olika samarbeten under De bostadslösas natt på webbplatsen för medborgarrörelsen De bostadslösas natt.

Sök hjälp och stöd
Sök hjälp och stöd