01.04.2025

Finlands Röda Kors användning av givna bidrag i krisen i Ukraina.

Fotograf: Marko Kokic / Punaisen Ristin kansainvälinen liitto

Röda Korset bistår människor som lider av krisen i Ukraina. Hjälpen ges i Ukraina och i landets grannländer. Hjälp har därtill getts i länderna dit människor flytt – också i Finland.

Det viktigaste syftet med vårt bistånd är att möta människornas primära behov: att förse människorna som lider av krisen med mat, vatten, hälsovård, att ge tak över huvudet för dem som flytt från sina hem samt att stödja människors näringar mitt i konflikten.

Medlen som Röda Korset har fått som bidrag används i biståndsarbetet.

Finlands Röda Kors hjälp styrs till en biståndsoperation som stöder biståndsarbetet som bedrivs av ukrainska Röda Korset och Röda Korset i andra länder. Därtill används bidragen till katastroffonden i Finland för att hjälpa människor som flytt från Ukraina.

Med de donerade medlen:

  • stöds Röda Korsets internationella biståndsoperation finansiellt
  • stöds ukrainska Röda Korsets långvariga arbete
  • har man skickat biståndsarbetare till Ukraina och dess närområden
  • har man skickat materiellt bistånd till Ukraina och dess närområden
  • har man hjälp människor som flytt från Ukraina till Finland

Efter februari 2022 har Finlands Röda Kors styrt närmare 37 miljoner euro via Röda Korsets internationella rörelse, i synnerhet via Internationella Röda Kors-federationen, till Ukraina och dess närområden. Största delen av detta, 25 miljoner euro, har riktats till ett kontantbiståndsprogram, med vilket man har hjälpt de mest utsatta människorna – exempelvis de som utan avgift inkvarterar människor som flytt från andra delar av landet.

I början av operationen skickade Finlands Röda Kors som stöd för biståndsarbetet en katastrofberedskapsenhet som fokuserade på logistik och som organiserade transporten, lagringen och distributionen av internationella Röda Korsets materialhjälp till Ukraina. Därtill skickade vi en hel hälsoklinik till Ukraina.

Med stöd av katastroffonden har man också startat 10 mobila hälsoenheter i västra Ukraina. Med de bilburna hälsoenheterna följer en läkare och en sjukvårdare, som ger dem som behöver primärhälsovård och psykosocialt stöd.

Med de insamlade medlen har vi därtill skickat tiotals biståndsarbetare till stöd för operationen: bland annat experter i logistik, hälsovård, psykosocialt stöd, kommunikation och organisationsutveckling samt personer för att bedöma det föränderliga humanitära läget och behovet av hjälp.

Två medarbetare från Röda Korset står framför en kolonn med Röda Korsets långtradare.
Röda Korsets biståndstransport med 11 långtradare nådde fram till Ukraina kring mitten av mars 2022. Den innehöll bland annat filtar och sjukvårdsartiklar. Ari Mäntyvaara (till vänster), biståndsarbetare vid Finlands Röda Kors, ledde lastbilskolonnen och Jari Kylmäläinen körde den första långtradaren. Fotograf: Punainen Risti

Förutom att ge nödhjälp stöder Finlands Röda Kors långsiktigt bland annat ukrainska Röda Korsets hälsoprogram. Hälsoprogrammet stärker hälso- och socialtjänsterna i synnerhet för de mest utsatta människorna. Ukrainska Röda Korset tillhandahåller tjänsterna runtom i Ukraina genom mobila hälsoenheter och hembesök.

Därtill stärker vi ukrainska Röda Korsets hjälpberedskap och de lokala avdelningarnas verksamhet.

Med medel som donerats till katastroffonden har man i Finland gett stöd till människor som kommer till landet genom att erbjuda dem efter behov till exempel kläder, hygienartiklar, drycker, mat och annat för primära behov. Därtill har bidragen använts för att ordna psykosocialt stöd.  Migrationsverket svarar dock alltid för finansieringen av den lagstadgade mottagningsverksamheten.

Hur får man bistånden att nå Ukraina och dess närområden?

Finlands Röda Kors styr medlen från Ukraina-insamlingen till att hjälpa människor via internationella Röda Korset.

Såväl Röda Korsets internationella kommitté (ICRC) som Internationella förbundet för Röda Korsets och Röda Halvmånens föreningar (IFRC) arbetar för att hjälpa dem som drabbas av krisen. Det här arbetet finansieras tillsammans av Röda Korset i olika länder – såsom Finlands Röda Kors.

Tillsammans med Röda Korset i andra europeiska länder stöder man också ukrainska Röda Korset direkt. 

När en konflikt har pågått så här länge så måste man kunna ge hjälp på ett hållbart och långvarigt sätt. Även människors näringar och ork måste stödjas.
Toni Jokinen, chef för stöd- och koordinationsenheten för internationellt bistånd

Med medlen som styrs till Internationella Röda Korsets biståndsoperation köper man bland annat mat, vatten, förnödenheter för hygien och inkvartering, kläder, sjukvårdsförnödenheter och delar kontanta bistånd till familjer för till exempel matinköp samt stöder människors näringar.

Människor ges också första hjälpen och psykosocialt stöd. Röda Korset bistår även vid evakueringar.

Biståndet levereras till destinationen av hela Röda Kors-rörelsen: tiotusentals frivilliga, medarbetarna på ukrainska Röda Korset och Röda Korsen i grannländerna samt biståndsarbetarna vid internationella Röda Korset och Röda Korsen i övriga länder.

En frivillig på Röda Korset hjälper en äldre person att passera över en träbro.
Ukrainska Röda Korset evakuerar människor i flykt undan strider, i april i Vysjhorod. Finlands Röda Kors stödjer biståndsarbetare från ukrainska Röda Korset, med hjälp av givare. Fotograf: Ukrainan Punainen Risti

Biståndsoperationen i Ukraina är exceptionellt utmanande, eftersom antalet människor som flytt sina hem är enormt, konflikten har varat länge, behoven varierar stort inom landet och bland annat energiinfrastrukturen och hälso- och sjukvården har drabbats av konflikten.

Alla medel som insamlats i våra insamlingar för nödhjälp används till att bistå dem som lider av konflikten. Vårt stöd omfattar både nödhjälp och långsiktigt stöd. 

Går hela intäkten från insamlingen helt och hållet till de hjälpbehövande i Ukraina?

Medlen i katastroffonden är inte bundna på förhand till något visst projekt för att man även med kort varsel ska kunna använda dem för att hjälpa då en olycka eller kris inträffar. Med katastroffonden hjälper vi de utsatta i nödens stund både i hemlandet och i utlandet.

Konflikten i Ukraina orsakade dock mycket snabbt ett enormt hjälpbehov i såväl Ukraina som grannländerna. Alla engångsbidrag till katastroffonden under perioden 24.2–16.5.2022 styrdes därför till att hjälpa dem som lider av krisen i Ukraina. Sedan 17.5.2022 har det pågått en riktad insamling för att hjälpa dem som lider av krisen i Ukraina.

Insamlingen pågår ännu:

  • Ge ett bidrag via vår webbplats: rodakorset.fi/ge-ett-bidrag/ukrainakrisen/
  • Skicka textmeddelandet SPR15 till numret 16499 (15 €)
  • Med MobilePay till numret  11646
  • Donera bidraget direkt till kontot OP FI52 5000 0120 4156 73. Mottagare: Röda Korset. Referens: 6020.

Hur stor del av bidragen används i biståndsarbetet?

De donerade medlen används effektivt för hjälparbete. Kostnaderna för insamlingsmetoder, tjänsteleverantörer, marknadsföring samt avlöning av personalen för medelinsamling räknas som insamlingskostnader.

Insamlingskostnaderna varierar årligen och per insamling. Vid insamlingen för Ukraina har vi dock sparat exceptionellt mycket i insamlingskostnader eftersom till exempel olika medier har deltagit genom att ge insamlingen gratis synlighet och många banker inte har tagit ut någon serviceavgift. 

Först när insamlingen är slut vet vi närmare kostnadsprocenten, men insamlingskostnaderna har hittills varit mycket små:

  • 3,4 procent år 2022 inklusive personalkostnader
  • 4,1 procent år 2023
  • I insamlingen för Ukraina samlar vi in medel till vår katastroffond, vars kostnader för insamling får vara högst 20 procent. Stadgarna för och övervakningen av katastroffonden reglerar användningen av de donerade medlen.

Varför används inte alla givna medel genast?

Eftersom behovet av hjälp kommer att pågå i flera år, ska även biståndsarbetet vara långsiktigt.  
 
Konflikten har orsakat stor humanitär nöd och förstörelse på många sätt. Det kommer att behövas hjälp ännu mycket länge även efter att striderna en dag tar slut.  I synnerhet behovet av grundläggande hälso- och sjukvård, fysisk och psykisk rehabilitering och säkerställande av utkomsten fortsätter ännu en lång tid. 

– När en konflikt har pågått så här länge så måste man kunna ge hjälp på ett hållbart och långvarigt sätt. Även människors näringar och ork måste stödjas. Därtill måste man bereda sig på att stödja återuppbyggnaden av landet där lokala aktörer, såsom ukrainska Röda Korset, har en viktig roll, säger Toni Jokinen, chef för stöd- och koordinationsenheten för internationellt bistånd vid Finlands Röda Kors.

Finlands Röda Kors har förbundit sig att stödja ukrainska Röda Korset och dem som lider av krisen så länge som hjälp behövs. 

Du kan följa Finlands Röda Kors arbete för att hjälpa människor som lider av krisen i Ukraina, här

Följ vårt arbete att hjälpa dem som lider av krisen i Ukraina
Följ vårt arbete att hjälpa dem som lider av krisen i Ukraina