25.05.2022

Hjälpkedjan består av tusentals flitiga anställda och frivilliga

En man och en kvinna som delar ut mat i ett tält.
Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Personer som flytt konflikten i Ukraina, Röda Korsets frivilliga och anställda berättar hurdan vardagen är mitt i den humanitära krisen.

Konflikten i Ukraina har drivit mer än 13 miljoner människor från sina hem. Krisen har orsakat mänsklig nöd och mänskligt lidande, men samtidigt har den också skapat en enorm vilja att hjälpa. Detta syns också på följande bilder och berättelser som samlats in av Röda Korsets kommunikationsdelegater Ville Palonen och Leena Reikko.

Så här hjälper man och tar man emot hjälp i Ukraina

Luda Ostoparentsko, hennes barn och katt flydde i början av maj från Mariupol-området till Lviv i västra Ukraina. Familjefadern är migrantarbetare i Tjeckien, dit även Luda och hennes barn tänker åka.

– Vi vågade inte vara hemma längre, säger hon.

Familjen är tacksam för mathjälpen som de fått av Röda Korset.

En mamma, fem barn och en katt i rad.
Luda Ostoparentskos (andra från vänster) stora familj har en lång flyktresa bakom sig. Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Många flyktingar stannar kvar i Ukraina. De inkvarteras bland annat i skolor. Cirka 80 flyktingar tillbringar sina nätter i skola nummer 52 i Lviv. Röda Korset levererar hjälp till skolan.

Lärarna agerar också som hjälpare. Svitlana Kutjanska och Oksana Lavalen ger fortfarande distansundervisning men hjälper också till med matlagningen och städar skolan. Ibland är de också barnvakter om föräldrarna måste vara någon annanstans.

Två kvinnor vid ett bord tillreder mat.
Lärarna Svitlana Kutjanska (till vänster) och Oksana Lavalen hjälper i en skola som blivit en tillflyktsort för många. Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti
Klassrum med kläder och andra ägodelar i högar.
Många har flytt med endast de väsentligaste ägodelarna med sig. Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Olga Alekshenko bor i skola nummer 52 med sin 18-åriga dotter och sin katt. Pojken är i armén, hon är inte säker på sin mans öde.

– Det svåraste är att man inte vet något om framtiden. Kan man återvända hem eller måste man åka vidare härifrån?

En kvinna med en katt i famnen.
Olga Alekshenkos katt Masik har svårt att komma överens med den andra hankatten i rummet. Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Krisen i Ukraina har orsakat en enorm humanitär kris som kräver hjälp utifrån för att kunna mildras. Finlands Röda Kors har skickat yrkesfolk inom bland annat logistik och hälso- och sjukvårdsbranschen till Ukraina och grannländerna.

Logistikerna hjälper för att få biståndsförnödenheterna att nå fram, medan hälsovårdspersonalen bland annat vägleder lokalbefolkningen i ibruktagandet av hälsovårdskliniker.

Sjukskötare Julia Perä är i Ukraina för att bedöma behovet av hälsovårdstjänster. Ukrainas hälso- och sjukvårdssystem har belastas på grund av att landets interna flyktingar har anlänt till nya områden.

– På många orter har befolkningen fördubblats och på en del orter till och med tredubblats.

En kvinna i halvnärbild.
Sjukskötaren Julia Perä bedömer hälso- och sjukvårdsbehoven i Ukraina. Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Det mesta av arbetet i operationen utförs av det lokala Röda Korsets anställda och frivilliga. Röda Korset i Ukraina och grannländerna har fått tusentals nya frivilliga till följd av krisen.

I staden Uzhhorod, som är belägen i landets västra del, hjälper de med att dela ut bland annat kläder, hygienförpackningar och mat.

Människor som sorterar varor på ett torg.
Röda Korsets biståndspunkt i Uzhorods besöks ofta av ett par hundra personer om dagen, ännu fler på utdelningsdagar. Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

En av de frivilliga är Bahaeddin al-Jaradar som höll på att avsluta sina medicinstudier i Uzhhorod när konflikten började.

– Jag råkade befinna mig i Kiev när missilerna träffade staden för första gången. Det var hemskt. Jag kom till Uzhhorod för att jag hade bott där under mina studier. Ukrainska Röda Korset rekryterade studerande och jag bestämde mig för att gå med.

– De första veckorna var jobbiga eftersom jag inte kände organisationen, men nu njuter jag av mitt arbete som frivillig. Jag kommer från konfliktområdet och jag vet hur det är. Så här kan jag vara till nytta.

En man i halvnärbild.
Bahaeddin al-Jaradar, frivillig inom det ukrainska Röda Korset, säger att han gick igenom både känslor av lycka och förtvivlan under operationen. Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Krisen har också fått vanligt folk att röra på sig. Sko- och textilhandlaren Alina Lavrenko gav 400 par skor och 600 klädesplagg, alla nya, till Röda Korset som en privat donation.

Lavrenko flyttade nyligen till Uzhhorod från centrala Ukraina. Hon känner många som har tvingats lämna sina hem.

– Jag har möjlighet att hjälpa, och därför gör jag det. I Uzhhorod hjälper även många andra så mycket de kan. Det största hoppet för oss alla är att kriget snart tar slut och att det blir fred.

En kvinna med en skokartong i handen, i bakgrunden andra människor.
Affärskvinnan Alina Lavrenko donerade nya skor och kläder till landets interna flyktingar i Uzhhorod. Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

De som flytt konflikten behöver grundläggande förnödenheter. 26-åriga Katia Dobrovolska och hennes femåriga dotter Lilia flydde från Charkov till Uzhhorod i mars. De bor i ett vandrarhemsrum med sex andra personer. Katia kom för att hämta Röda Korsets hygienförpackning.

– De viktigaste artiklarna för mig är schampo och tvättpulver. Det finns mycket tvätt. Tidigare fick jag till exempel den här röda jackan från Röda Korsets hjälputdelningscenter och för några dagar sedan ett matpaket.

En mamma och dotter står sida vid sida.
Katia och Lilia Dobrovolska flydde med Katias svärföräldrar. Hon hoppas att framtiden är ljusare. Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Livet mitt i konflikten är tungt. Valentina Mitrovtsij , ordförande för det lokala Röda Korset, har arbetat av alla krafter sedan februari. Det är brist på allt, och man kan inte alltid hjälpa alla.

Mitrovtsij ser ändå ljusglimtar. 

– Jag är glad att vi kan hjälpa ens en liten grupp människor. Det ger oss styrka att fortsätta och göra vårt bästa för våra landsmän och -kvinnor.

En kvinna i halvnärbild i Röda Korsets väst.
Valentina Mitrovtsij, ordförande för Röda Korset i Uzhhorod, säger att man fått många nya frivilliga sedan konflikten började. Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Totalt har över 1,6 miljoner människor fått hjälp av Röda Korset. Arbetet fortsätter ännu i flera år efter att konflikten till slut är över.

Ett barns teckning av en pansarvagn, med Röda Korsets logotyp ovanför.
Fred önskas i ett barns teckning på väggen i Röda Korsets hjälputdelningscenter. Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti
Följ vårt arbete att hjälpa dem som lider av krisen i Ukraina
Följ vårt arbete att hjälpa dem som lider av krisen i Ukraina
Ge ett bidrag - FRK
Ge ett bidrag - FRK
Humanitär hjälp
Humanitär hjälp