”Tänk om det skulle hända mamma något?”
Uppgifterna i första hjälpen väckte stort bekymmer för lilla Joonatan, men nu kan pojken redan hjälpa.
På vardagsrumsgolvet hos Emilia och Harri Jokiaho ligger Röda Korsets stora första hjälpen-väska utspridd.
Barnen Joonatan, 7, och Akseli, 4, har redan undersökt innehållet i väskan. Familjen Jokiahos eftermiddagsprogram inkluderar att lära sig färdigheter i första hjälpen. Röda Korsets Hjälparkurs för barnfamiljer fungerar som läromedel.
Att stöda en skadad arm med ett stödförband står i tur. Joonatan börjar förbinda mammas handled med ett triangelförband, men det visar sig vara lite besvärligt att knyta knuten bakom nacken.
Hur får man förbandet lämpligt löst utan att strama åt, men tillräckligt spänt så att det stöder handleden? Joonatan kommer på ett mjukt tillvägagångssätt: han klättrar upp i mammas famn, sträcker sig för att knyta en knut och kramar samtidigt henne. Akseli vill också hjälpa och kastar sig för att krama de andra.
De får knuten knyten. Stödförbandet är klart, och så är också en av uppgifterna i Hjälparkursen för barnfamiljer.
Det smäller ibland i spadlekar
Rödakorsveckan i början av maj gör kampanj för färdigheter i första hjälpen. På grund av coronaepidemin genomförs kampanjen i år igen huvudsakligen på nätet, där det finns en stor mängd material för att förbättra färdigheter i första hjälpen och säkerheten i hemmet.
Kursen Hjälparkurs för barnfamiljer finns på Röda Korsets webbsidor och är lämplig för familjer för att lära sig och repetera färdigheter i första hjälpen. Säkerhetsmaterialet innehåller i sin tur praktiska och roliga uppgifter så att hela familjen kan arbeta tillsammans för att förbättra vardagens säkerhet.
Emilia, som arbetar som utbildningsplanerare, och Harri Jokiaho, som är verksam inom marknadsföringsbranschen, har båda gått Röda Korsets kurs i första hjälpen, även om det gått ett tag sedan sist. Färdigheterna har kommit till användning i barnfamiljen.
– Sår orsakade av att någon ramlat rengörs och tejpas med plåster ideligen. I spadlekar har fäktandet fått till stånd även hårda smällar, och vid måltider har bröd hamnat i luftvägarna och blockerat andningen så att föräldrarna redan hunnit bli skrämda. Något allvarligare har ändå inte skett, säger Emilia.
Emilia som blivit klokare av olyckorna har repeterat hur man får loss ett främmande föremål ur luftvägarna hos ett barn: fem fasta daskar mellan skulderbladen på ett barn som ligger i famnen borde få blockeringen i rörelse.
Om andningen trots allt inte kommer igång, ringer man nödnumret och försöker kompression eller Heimlichmanövern.
Förstaklassisten Joonatan har lärt sig färdigheter i första hjälpen också i förskolan och i skolan. I klassen har de också haft Röda Korsets nallesjukhus. Pojken kom hem från skolan stolt över de färdigheter han lärt sig.
Framstupa sidoläge orsakade stort bekymmer
Nu fortsätter man hos Jokiaho med uppgifterna i Hjälparkursen.
Emilia lägger sig på golvet i vardagsrummet. Pojkarnas uppgift är att placera mamma i stabilt sidoläge, vars syfte är att hålla en medvetslös patients luftvägar öppna. Pojkarna lyckades vända mamma i sidoläge och kontrollerar andningen.
När Emilia började prata om färdigheter i första hjälpen, blev Joonatan mycket bekymrad. Tänk om det skulle hända mamma något?
– Han insåg plötsligt för första gången att något kan hända med föräldrarna. När man börjar gå igenom färdigheterna med barnen, lönar det sig att berätta även om situationer där de kan behövas, säger Emilia.
Joonatan blev lugnare till mods genom att prata om hjälpsituationer, och nu lär sig pojken färdigheterna med gott humör.
Fem uppgifter ingår i Hjälparkursen för barnfamiljer, men man behöver inte orka med alla på en gång. Akseli och Joonatan får kex att tugga på till mellanmål före följande uppgift.
Behov av hjälp i mammas fotisträning
Första hjälpen för en stukad vrist är bekant för familjen Jokoaho, så Akseli och Joonatan vet vad de ska göra. Bara ungefär för ett halvår sedan skadades Emilias akillessena i hennes fotbollsträning, och pojkarna hjälpte med tillfrisknandet.
De skyndar sig att hämta kallt före Emilia ens har hunnit instruera dem.
– Kall Coca-cola, ropar pojkarna ivrigt, men kommer sedan i alla fall tillbaka från köket med en fryst grönsakspåse.
Det är en bra lösning om det inte finns riktiga kalla omslag till förfogande. Ett kallt bad minskar svullnad, lindrar smärta och påskyndar läkning av skadan.
Emilia råder ännu pojkarna att försiktigt placera vristen i ett bra läge för att göra det lättare att binda stödbandaget korrekt.
Efter en lång dag i skolan eller på dagis börjar pojkarnas koncentrationsförmåga ställas på prov. När mobilens skärm tänker ta uppmärksamheten, drar Emilia fram 112-appen. Nödcentralens app är behändig genom att den automatiskt skickar räddaren platsinformation för den som behöver hjälp.
– 112-appen används om pappa har tappat bort sig i bärskogen, vet Joonatan.
Akseli blir så förtjust i 112-appen att han vill ha den som bakgrundsbild på familjens surfplatta.
Barn har en naturlig vilja att hjälpa
Pojkarna börjar vandra runt i huset. Säkerhetskursen får räcka för idag.
Emilia tycker att Hjälparkursen passar bra för familjer som har barn i förskole- och skolåldern. Med hjälp av kursen kan färdigheterna läras också i skolklasserna med läraren och en frivillig som har färdigheter i första hjälpen – sedan då coronasituationen tillåter det igen.
– Barnen lär sig på riktigt, och det är roligt att öva färdigheterna i första hjälpen. Barn har också en naturlig vilja att hjälpa, anser Emilia.
Hon bedömde att Joonatan och Akseli utförde dagens uppgifter exemplariskt.
– Det är helt säkert lätt att locka pojkarna med i kursen igen.
För en säker vardag
Rödakorsveckan firas igen den 3–9 maj. Under veckan hålls kampanjer för färdigheter i första hjälpen och en säker vardag. I år är målgruppen särskilt barnfamiljer.
På grund av coronavirusepidemin anordnas Rödakorsveckan andra gången i rad huvudsakligen via nätet. Veckans teman är desto mer aktuella.
Tack vare distansarbete, distansskolgång och begränsade fritidsmöjligheter tillbringas så mycket tid hemma att det nu, om någonsin, är rätt tid att göra ett ryck för färdigheter i första hjälpen och säkerheten i hemmet.
Materialet från distanskampanjveckan är Röda Korsets Hjälparkurs för barnfamiljer, som är bekant från tidigare år och på kotitapaturma.fi finns material om hemmets säkerhet (på finska).
Information delas på alla Röda Korsets kanaler och i sociala medier med kännetecknet #Rödakorsveckan.
– Den som gått Hjälparkursen för barnfamiljer kan agera om det uppstår en nödsituation hemma. När man själv kan ta hand om små olyckor med första hjälpen, kan man också undvika onödiga sjukhusbesök, säger Kristiina Myllyrinne, Röda Korsets expert i första hjälpen.
– Det är också roligt att lära sig färdigheter i första hjälpen tillsammans med barnen. För de små är det roligaste vanligtvis att förbinda en stukning och att vända vuxna i stabilt sidoläge.
Text: Tiina Leinonen