”Jag vill bara skydda min get”

Fotograf: Kuva: Aki Kolehmainen / Suomen Punainen Risti

Tioåriga Ali och hans nomadfamilj i Etiopien förlorade sina livsviktiga djur i torkan. Familjen fick hjälp ur katastroffonden, dit man samlar in pengar under Hungerdagen.

Afar i Etiopien är en av världens varmaste regioner. För dess nomader innebär klimatförändringen törst, svält och boskapsdöd. Nomaderna är vana vid hetta och genom traditionen har de klarat sig på slätterna i tusentals år. Under de senaste decennierna har de dock nått gränsen.

Familjen fick getter av Röda Korset

Tioåriga Ali Hussen älskar getter och letar dagligen efter betesmarker för dem i över 40 graders värme. I Alis hembygd bygger samhällenas hela liv på boskapsuppfödning. Det skulle inte heller gå att producera mycket annat under de hårda förhållanden, den lavabaserade jorden är hård och tillåter inte jordbruk.

Tidigare hade Alis familj många djur, men de har alla gått förlorade i torkan eller så har familjen tvingats sälja dem.

Nu klappar Ali den lilla killingen som ligger i hans famn. Killingen är en av getterna familjen fått från Röda Korset.

– Det här är Baklo, ”minstingen”. Baklo är bara fyra månader gammal, berättar Ali.

Det är livsfarlig att leta efter vatten

– Torkan påverkar Baklo och de andra getterna. Just nu är det ont om mat och det är mycket svårt att hitta vatten. Det är min uppgift att skydda getterna, säger Ali. Vallandet pågår ibland till sent på kvällen och dagarna är tunga, eftersom Ali själv inte har tillräckligt med mat och vatten.

Ali och hans sjuåriga syster Hasna letar efter vatten till familjens getter i den brännande hettan. Fotograf: Aki Kolehmainen / Suomen Punainen Risti

Alla herdar kommer inte tillbaka. Man får leta efter betesmarker inom en allt större radie, och nyligen hittades två barn från den närliggande byn döda när dricksvattnet hade tagit slut för långt hemifrån.

Röda Korsets hjälp räddar från flyktingskap

Oförutsedda väderfenomen har blivit vanligare i hela Afrikas hornområde. Tidigare drabbades man av långvarig torka i Etiopien en gång på tio år, under de senaste åren har regnen uteblivit med två till tre års mellanrum. I regionen Afar är situationen kritisk för dess över två miljoner nomader.

Röda Korset har både låtit bygga och restaurera flera bassänger för att lagra vatten i området, vilket gör att reserverna efter regnperioden nu räcker för flera månaders behov. De mindre vattenreservoarerna som byggts i mitten av byarna kan fyllas från distributionsbilar när de större bassängerna blivit tomma.

Med Hungerdagsbidragen byggs fler bassänger för att lagra vatten. Fotograf: Aki Kolehmainen / Suomen Punainen Risti

En långtradarlast med 18 000 liter vatten räcker för att tillfredsställa det nödvändiga vattenbehovet för 3 600 personer under en dag. Det betyder fem liter per person här i Afari – medan den dagliga konsumtionen i Finland är cirka 120 liter per person.

Utan vattendistributionshjälpen skulle det enda sättet för samhällena vara att flytta.

Nu har man bättre förberett sig inför framtiden

Röda Korset hjälper samhällena att bättre än för närvarande förbereda sig för kommande kriser och konsekvenserna av klimatförändringen. Man kan redan ta till vara vattnet effektivare från den följande regnperioden i bassängen som nyligen restaurerats, vilket gör att vattnet räcker bättre även för de dagliga sysslorna.

Var och en av byns mest utsatta kvinnor och personer med funktionsnedsättning har fått fem getter i bidrag i form av kontanthjälp.

– Jag tycker om allt med getterna. Vi kan dricka deras mjölk. Om de får killingar kan vi antingen föda upp dem eller sälja dem. De är mycket viktiga för oss, säger Ali.

Getterna är mycket viktiga för oss.
Ali, 10 år, Etiopen

Om man frågar herdepojken, kommer åtminstone inte geten Baklo att törsta ihjäl. Det viktigaste av allt är att skydda boskapen då hela samhällets öde ligger där på arms avstånd – det vet redan en tioåring i Afar.
Ansvaret för getternas öde vilar på smala axlar, som för en liten killing är de starkaste i världen. 

Du kan hjälpa genom att ge ett bidrag

Med hjälp av ditt bidrag

  • restaurerar vi och bygger tappställen samt utbildar samhällena i användningen av dem
  • stöder vi familjer som förlorat sin boskap att skaffa nya getter och få en ny start på sin försörjning
  • förbättrar vi saniteten i byarna och ger information om hygienpraxis, vilket har lett till att smittsamma sjukdomar har minskat
  • stärker vi samhällenas beredskap inför kommande torka och andra kriser.

Även ett litet bidrag spelar en roll:

  • Med 15 euro får ett barn rent vatten i ett år.
  • Med 50 euro får en familj en ny get.
Delta i Hungerdagsinsamlingen
Delta i Hungerdagsinsamlingen