”Att hjälpa människor i nöd är det ädlaste man kan göra, tycker jag”
Kari Ratilainen bestämde sig för att testamentera sin egendom till välgörenhet och rekommenderar detsamma för andra.
Kari Ratilainen, 60, började fundera på testamentsfrågor på allvar för ett par år sedan. Han visste att han troligen skulle lämna efter sig ett par lägenheter och investeringsbilar, dvs. en trevlig summa pengar för den som ärver honom. Men vem ärver honom?
– Jag har inga bröstarvingar och mina närmaste släktingar klarar sig bra. Jag började fundera på att jag hellre skulle hjälpa sådana människor som verkligen lider nöd och behöver hjälp, berättar han.
Röda Korset kändes som ett bra alternativ
Han sökte information på nätet om organisationer som tar emot testamentsgåvor och valde till slut Finlands Röda Kors. Röda Korset kändes som ett bra alternativ eftersom det är en stor och välkänd organisation som också kan hjälpa effektivt ute i världen.
– Till slut bestämde jag mig för att rikta mitt arv till internationellt bistånd via Röda Korsets katastroffond eftersom jag vill hjälpa människor som lider nöd i mitten av stora kriser. Just nu pågår till exempel kriget i Ukraina, och det kommer säkert att uppstå motsvarande kriser också i fortsättningen.
Testamentet upprättades tillsammans med en advokatbyrå
Ratilainen beställde Röda Korsets testamentguide som dock blev liggande i skrivbordslådan på grund av andra brådskande bestyr. När han senare gick igenom sina papper hittade han guiden på nytt.
– Då bestämde jag mig för att få denna testamentsfråga gjord. Jag ringde till Mia Ekström som är Röda Korsets sakkunnig i testamentsfrågor och berättade att jag vill göra en testamentsdonation.
Han fick kontaktuppgifterna till advokatbyrån Hannes Snellman, som pro bono hjälper dem som vill rikta sitt testamente till organisationen. Ett möte med en advokat ordnades snabbt och testamentet upprättades på en gång.
Enligt Mia Ekström har bidragsgivarna ansett att det är värdefullt att Röda Korset kan hjälpa att hitta en opartisk advokat som gratis hjälper med testamentet.
– Samtidigt kontrollerar advokaten att testamentet uppfyller de formkriterier som lagen kräver, berättar hon.
Bidragen går i sin helhet till välgörande ändamål
– Ibland vill människorna specificera vilka de vill hjälpa med sitt testamente. Barn, unga och äldre samt människor som bor i samma trakter ligger ofta nära om hjärtat, berättar Mia Ekström.
Röda Korset tar emot ungefär tjugo testamentsgåvor om året. Deras värde varierar från några hundra upp till hundratusentals euro. Majoriteten av testamentsgåvorna riktas till verksamheten i hemlandet eller till katastroffonden.
Även de minsta donationerna går i sin helhet till välgörande ändamål eftersom Röda Korset är en allmännyttig organisation som inte behöver betala någon skatt på testamentsgåvor.
Säkerställ att din vilja passar ihop med organisationens verksamhet
Om testamentsgivaren vill mycket noggrant specificera till vilket ändamål donationen ska användas rekommenderar Ekström att kontakta Röda Korset och säkerställa att testamentet är tydligt och passar ihop med organisationens verksamhet. Röda Korset kan inte ta emot donationer vars mål eller villkor strider mot organisationens principer eller som kräver kunskap som organisationen inte har.
– Om man vill testamentera sin egendom exempelvis till att hjälpa djur lönar det sig att rikta donationen till en organisation som specificerat sig i djurens rättigheter och djurskydd, beskriver Ekström.
Om din livssituation förändras kan du uppdatera ditt testamente
Varje vuxen borde ta reda på hur hens egendom skulle fördelas utan något testamente och upprätta ett sådant vid behov. Om livssituationen eller tankarna förändras kan testamentet alltid uppdateras.
– Många som har upprättat sitt testamente har berättat att de känner sig lättade när de har fått gjort något som de länge fungerat över, berättar Mia Ekström.
Det lönar sig att sköta saken i god tid
Även Kari Ratilainen är nöjd med att han skött sitt testamentsärende nu när både hjärnan och kroppen fortfarande fungerar.
– Jag rekommenderar detta för alla som har egendom men inga bröstarvingar eller hjälpbehövande släktingar. Att hjälpa människor i nöd är det ädlaste man kan göra, tycker jag, konstaterar han.
Text: Päivi Tolonen
Artikeln har ursprungligen publicerats i tidningen Hjälpens värld.