Första hjälpen-anvisningar för sommaren

Fotograf: Teemu Ullgrén / Suomen Punainen Risti

Var beredd på olyckor även på sommaren

 

De flesta olycksfall som leder till skada sker hemma och på fritiden. Man kan undvika olyckor genom att agera lugnt och koncentrera sig på en sak i taget.

Genom att ha första hjälpen-kunskaper och -utrustning kan var och en av oss förbättra sin förmåga att agera även i plötsliga situationer i vardagen.

Ladda ned första hjälpen-anvisningar för sommaren (pdf)

En medvetslös och livlös person

Kontrollera om det går att väcka upp personen genom att prata med och skaka om hen. Om hen inte vaknar, ring omedelbart 112. Öppna luftvägarna genom att luta huvudet bakåt. Kontrollera andningen genom att känna efter med kinden om du känner en luftström.

Om patienten andas normalt ska hen placeras i stabilt sidoläge. Följ patientens tillstånd tills yrkespersonerna tar över ansvaret.
Läs mer om första hjälpen vid medvetslöshet

Om patienten inte andas normalt eller om du är osäker på om hen andas eller inte, inled hjärt-lungräddning. Tryck 30 gånger mitt på bröstbenet och blås två gånger så att bröstkorgen höjs. Fortsätt med rytmen 30 tryck, 2 inblåsningar tills yrkespersonerna ger dig tillstånd att sluta.
Läs mer om återupplivning

Om en person som räddats ur vattnet inte andas eller om du är osäker på om hen andas eller inte, ring 112 och inled återupplivningen med fem inblåsningar. Fortsätt sedan med rytmen 30 tryck, 2 inblåsningar. Så här återupplivar man även ett barn.
Läs mer om återupplivning av en person som drunknat

Förgiftningar

Vid förgiftningar ska du be Giftinformationscentralen om råd, öppen dygnet runt, tfn. 0800 147 111. Ring 112 i nödsituationer.Lämna inte en berusad person ensam.

Svalt gift: Identifiera situationen. Framkalla inte kräkning. Ge patienten medicinskt kol enligt experternas anvisningar. Alkohol och rusmedel kan orsaka förvirring eller medvetslöshet. Vid förgiftningar med rusmedel placera patienten alltid i stabilt sidoläge.

Gift som andats in (kolmonoxidförgiftning): Var försiktig så att du själv inte exponeras för giften. Flytta patienten till en plats med frisk luft och stöd hen i en halvsittande ställning. Ring 112 om det uppstår andningssvårigheter eller andra symtom.

Gift på huden eller i ögonen: Skölj med rikligt med vatten under en längre tid (13–30 min.) och uppsök läkare.

Läs mer om första hjälpen vid förgiftning

Sår

Rikligt blödande sår

Tryck på såret med fingrarna eller handflatan. Gör ett tryckförband. Placera vid behov patienten på rygg och ring 112.

Små sår (t.ex. om någon stigit på en spik eller en glasbit)

Stoppa blödningen och rengör sårområdet med vatten. Om det är ett skärsår, förslut sårkanterna med sårtejp och täck såret med en kompress. Håll sårområdet rent.

Om det finns ett främmande föremål i såret, om såret måste sys eller om det ser infekterat ut, uppsök läkare. Det främmande föremålet ska inte avlägsnas själv om det inte lossnar när man sköljer såret.

Infekterade sår

Symtom på lokal inflammation är: rodnad, svullnad, hetta och smärta. Rengör såret oftare. Om det inte hjälper, uppsök läkare.

Kontrollera att din stelkrampsvaccination gäller och tänk på att risken för sårinfektioner ökar på sommaren.

Läs mer om första hjälpen vid sår

Brännskador

Var försiktig och håll eld under uppsikt. Om det uppstår en brännskada (rodnad, svullnad, smärta och blåsor), kyl ned det brännskadade området under vatten i ca 20 minuter. Skydda brännskador med blåsor med skyddsförband. Uppsök läkare om det brännskadade området är större än den hjälpbehövandes handflata eller om det vid en liten brännskada finns tecken på infektion.

När du kyler ner en omfattande brännskada ska du beakta risken för underkylning. Se alltså till att patienten håller sig varm också inomhus.

Läs mer om första hjälpen vid brännskador

Stukningar eller muskelbristningar

Tryck på skadan. Du kan trycka på det skadade området med något kallt i cirka 20 minuter. Förbind det skadade området med ett stadigt förband. Uppsök vid behov läkare.

Läs mer om första hjälpen vid ledskador

Fraktur

Om du misstänker en fraktur, fixera den skadade kroppsdelen. Uppsök läkare.

Läs mer om första hjälpen vid frakturer

Solsting

Försök förebygga solsting med lämplig klädsel, en luftig huvudbonad och genom att dricka tillräckligt.

Identifiera symtomen: huvudvärk, illamående och svaghet. Sök skugga, vila, svalka dig och drick vätska (ingen alkohol). Om symtomen fortsätter ska du kontakta läkare.

Solskadad hud

Förebygg genom att skydda dig. Identifiera symtomen: Huden hettar, rodnar och gör ont. Skydda din hud mot solen och kyl ned den med svalt vatten. Uppsök läkare om det skadade området är stort eller gör mycket ont eller om det är fråga om ett litet barn.

Metkrok i huden

Kontrollera om du lätt kan ta bort kroken. Om du inte kan ta bort kroken på ett säkert sätt ska du uppsöka läkare. Rengör och skydda såret. Observera såret i fall av att det uppstår tecken på infektion.

Blåsa

Rengör och torka området runt blåsan. Skydda vid behov med ett plåster eller så kallad konstgjord hud.

Skräp i ögat

Du kan försöka ta bort synligt skräp genom att skölja ögat med vatten. Om det inte går, uppsök vård. Gnid inte ögat.

Insekts- och ormbett

Symtom på insektsbett är klåda, smärta, svullnad och knölar. Kyl ned bettstället och använd vid behov hydrokortisonkräm.

Symtomen på ormbett är svullnad, ett blåmärke och små bitmärken på bettstället. Dessutom kan allmänna symtom, till exempel illamående, förekomma. Första hjälpen är att undvika att röra extremiteten där ormen bitit. Kortisontabletter (Kyypakkaus) kan lindra en eventuell allergisk reaktion.

Ring vid behov 112 eller uppsök läkare. Vid ormbett och allvarliga allergiska reaktionen gör alltid en nödanmälan.

Anafylaktisk chock

Om ett insekts- eller ormbett leder till en livshotande anafylaktisk chock behövs det alltid omedelbar vård. Reaktionen kan börja med klåda, rodnad och svullnad i ansiktet. Ring alltid nödnumret 112. Om patienten har med sig en adrenalinpenna som läkaren ordinerat för behandling av chock, hjälp patienten att använda den.

Fästingar

Skydda dig med kläder. Om du hittar en fästing på huden, ta bort fästingen med en fästingborttagare eller pincett. Ett kallt omslag hjälper mot eventuell svullnad och smärta. Om det uppstår en ringformad rodnad på huden eller du får feber, ledsymtom eller blir illamående till följd av bettet ska du uppsöka läkare.

Första hjälpen-utrustning för semesterfirare

  • våtservetter/sårtvättare
  • engångshandskar
  • antiseptisk lösning (om det inte finns vatten)
  • plåster/skavsårsplåster
  • kyldyna
  • kompresser
  • stödförband
  • en sax
  • fästingpincett

Läkemedel för semesterfirare vid behov:

  • personliga mediciner
  • mjölksyrabakteriepreparat
  • antihistamin
  • åksjuketabletter
  • kortisonkräm
  • värkmedicin
  • kyypakkaus
  • medicinskt kol (vid förgiftning)

Övrigt:

  • solkräm
  • insektsmedel
  • kondomer
  • ebertermometer

Vid livshotande situationer, ring alltid nödnumret 112

  1. Ladda ned 112-appen redan på förhand
  2. Ring nödsamtalet själv om du kan
  3. Berätta vad som har hänt
  4. Ange den exakta adressen och kommunen
  5. Svara på frågorna som ställs
  6. Agera enligt de givna instruktionerna
  7. Avsluta samtalet först när du har fått tillstånd att göra det

 

Ring det allmänna nödnumret 112 i akuta nödsituationer.

Så här gör du en nödanmälan

Anvisning för första hjälpen: ta bort ett främmande föremål