08.06.2023

Tips för festivalbesökare

Med hjälp av dessa tips tar du hand om dina kompisar även på sommarens festivaler.
Fotograf: Benjamin Suomela / Punainen Risti

Din kompis mår mycket dåligt och sommarens bästa konsert börjar alldeles strax. Borde man låta hen vara i fred och vila, eller vad borde man göra? 

Här hittar du de bästa första hjälpen-anvisningarna och andra goda råd för att festivalsommaren skulle vara så bekymmersfri som möjligt.

En medvetslös och livlös person

Undersök genast om det går att väcka upp personen genom att prata med och skaka om hen. Om patienten inte vaknar, ring genast 112. Öppna luftvägarna genom att lyfta hakan och luta huvudet bakåt. Kontrollera andningen genom att lyssna och känna efter andningen.

 

Om personen andas normalt ska patienten placeras i stabilt sidoläge för att andningen ska tryggas. Följ patientens tillstånd tills en yrkesutbildad tar över ansvaret. Läs mer om första hjälpen vid medvetslöshet här.

Återupplivning

Om patienten inte andas normalt, inled hjärt-lungräddning. Tryck 30 gånger mitt på bröstbenet och blås två gånger så att bröstkorgen höjs. Fortsätt med rytmen 30 tryck, 2 inblåsningar tills sjukvårdspersonal anländer. Läs mer om återupplivning här

Om en person som räddats ur vattnet är livlös, ring 112 och börja återupplivningen med fem inblåsningar. Fortsätt sedan med rytmen 30 tryck, 2 inblåsningar. Läs mer om hur man återupplivar en livlös person som räddats ur vattnet här.

Starkt berusningstillstånd

Att dricka vatten mellan alkoholportioner och äta tillräckligt för att upprätthålla blodsockerbalansen minskar nackdelar av alkohol.

Om någon i ditt sällskap håller på att slockna på grund av sitt berusningstillstånd placera hen i sidoläge och kontrollera att hen inte faller bak. På detta sätt undviker du att eventuella spyor hamnar i luftvägarna.

Undvik droger och i synnerhet sådana som injiceras. Använd åtminstone rena injiceringsredskap. Det är bra att först testa ett nytt parti droger på något annat sätt innan du injicerar. Undvik att använda olika berusningsmedel samtidigt. Använd inte följande droger när du är ensam: Sedativa, såsom opiater, orsakar andningsförlamning. Stimulanter, såsom amfetamin, belastar i synnerhet hjärtat och utsätter för hjärnblödningar.

Gifter som andats in (kolos, sniffning): Gå till en plats med frisk luft.

Gift på huden eller i ögonen: Skölj med rikligt med vatten, exempelvis under rinnande vatten i 15–30 minuter.

Du kan be Giftinformationscentralen om råd, öppen dygnet runt, tfn. 0800 147 111 Ring 112 vid nödsituationer.

I alla situationer: om personen har svårt att andas eller om hen inte vaknar, kalla hjälp. Berätta för hjälparna vilket medel kan ha orsakat förgiftningen.

Starkt berusningstillstånd

Är det någon i ditt sällskap som är starkt berusad? Ta hen till Röda Korsets tillnyktringsplats eller evenemangets första hjälpen-punkt. Frivilliga inom rusmedelsarbetet patrullerar på evenemang och väcker dem som slocknat. De hjälper dem som är starkt berusade och diskuterar utan att moralisera.

Psykiskt stöd

Om du eller din kompis har upplevt något ångestskapande, kom till Röda Korsets tält. Våra utbildade frivilliga hjälper i svåra situationer eller exempelvis efter en olycka. De diskuterar med dig om du känner dig chockad eller ångestfylld.

Sår

Rikligt blödande sår
Tryck på såret med fingrarna eller handflatan. Täck sårområdet med ett tryckförband. Placera vid behov den hjälpbehövande i sittande eller liggande ställning.

Små sår (t.ex. om någon stigit på en glasbit)
Rengör sårområdet med vatten. Om det är ett skärsår, för ihop sårets kanter mot varandra
med hjälp av sårtejp eller ett plåster. Stoppa blödningen genom att trycka på såret och lägg bandage på det.

Om det finns ett främmande föremål i såret eller det måste sys, uppsök läkare. Du ska inte själv ta bort främmande föremål ur såret om de inte lossnar vid sköljning.

Kontrollera att din stelkrampsvaccination gäller och tänk på att
risken för sårinfektioner ökar på sommaren.

Infekterade sår
Symtom på en lokal infektion vid små sår och brännskador: rodnad, svullnad, hetta och smärta. Rengör såret oftare. Om det inte hjälper, uppsök läkare. Läs mer om första hjälpen vid sår

Stukningar eller muskelbristningar

Lägg ett stadigt förband runt leden. Du kan också lägga något kallt på området. Läs mer om första hjälpen vid ledskador.

Solsting

Försök förebygga solsting genom att bära en luftig huvudbonad och dricka tillräckligt. Symtomen är huvudvärk, illamående och svaghet.

Sök skugga, vila, svalka dig och drick vätska. Om symtomen fortsätter ska du kontakta läkare.

Solskadad hud

Symtomen är hetta, rodnad och smärta. Kyl ned huden med svalt vatten. Skydda huden mot solen även på ett förebyggande sätt. Uppsök läkare om det skadade området är stort eller gör mycket ont eller det är fråga om ett litet barn.

Könssjukdomar

Misstänker du könssjukdom? Du kan diskutera med våra utbildade frivilliga om könssjukdomar och få information om hur du kan söka vård. Frivilliga delar ut sommargummin och information om könssjukdomar, prevention och sexualitet. På många evenemang hittar du även en kontaktperson för sexuella trakasserier.

Vid livshotande situationer, ring alltid
nödnumret 112:

  1. Ring nödsamtalet själv om du kan.
  2. Berätta vad som har hänt.
  3. Ange den exakta adressen och kommunen.
  4. Svara på frågorna som ställs.
  5. Agera enligt de givna instruktionerna.
  6. Avsluta samtalet först när du har fått tillstånd att göra det. Håll linjen fri och svara på inkommande samtal. Nödcentralen kan fråga om ytterligare information.
Anvisningar för första hjälpen
Anvisningar för första hjälpen
Så här går du med i en första hjälpen-grupp
Så här går du med i en första hjälpen-grupp
Avgiftsfri och anonym hälsorådgivning runt om i Finland.
Avgiftsfri och anonym hälsorådgivning runt om i Finland.